Настав час поговорити про гостроту
Категорія
Блоги
Дата публікації

Настав час поговорити про гостроту

Ніна Антощенко
Ніна Антощенко

У сучасній науці його дослідили уздовж і впоперек і виявили наступне: у деяких продуктах є деякі речовини, які відповідають за пекучість. У перці ця речовина називається капсаїцин.

Ще у 1912 році американський фармацевт Сковілл запропонував шкалу, яка сьогодні допомагає орієнтуватися, який же перець пекучіший.

Вимірюють гостроту в одиницях шкали Сковілла (ОШС). Англійською - Scovill heat units (SHU). Починається шкала з болгарського перцю, у нього 0 ОШС.
Халапеньйо має 2500-8000 ОШС.
Каєнський перець - 30 000-50 000 ОШС.
Хабанеро - 350 000 ОШС.

По шкалі Сковілла вимірюють не тільки гостроту самого перцю, але і всього, що містить капсаїцин. Наприклад, соус Шрірача потягне на 2200 ОШС, а вже Табаско буде гострішим - 2500-5000 ОШС.

До чого я це все. У Північно-Східній Індії, в Нагаленді зокрема, росте перець, який за шкалою Сковілла має трошки більше 1 000 000 ОШС! Він має кілька назв: Bhut Jolokia, Ghost Pepper, Naga king chili etc (фото додається). Перцем-привидом його називають тому, що bhut із асамської і означає “привид”.

У 2007 році книга рекордів Гіннесса визнала бхут джолокію найгострішим перцем у світі. Але на той момент у світі вже тривало неофіційне змагання, хто виростить найгостріший перець, створюючи щоразу все “міцніші” гібриди. На сьогодні найгострішим офіційно вважається сорт Carolina Reaper із вмістом капсаїцину у 1 570 000 ОШС!

Насправді, заруба між учасниками цієї гонки з вирощування чилі - знатна. Там купа скандалів, звинувачень у чітерстві і навіть погроз фізичних розправ. Щодо чітерства, то мова, швидше за все, йде про книгу Гіннесса, бо останнім оголошеним чемпіоном був саме Carolina Reaper у 2013 році. З тих пір Гіннесс чось замовк, хоча вже виведено два нових претенденти на “корону”. Гіннесс ліпить якісь відмазки, типу “Ну якщо ми так часто будемо давати це звання, то його цінність втратиться”. І красномовно знизують плечима, мовляв, відваліть.



А бізнес цей насправді дуже грошовитий. Чувак, який вивів Naga Viper pepper, схрестивши 3 види перцю, у тому числі Бхут джолокію, у 2011 році за місяць заробив 40 тис. долларів, продаючи насіння та соуси. А чувак, який створив Trinidad moruga scorpion за два дні отримав 10 тис долларів на самому тільки насінні.

Ще можна отримати приз, взявши участь у змаганні з поїдання перців чилі, їх повно на ютубі.

А що ж племена нага і перці-привиди? Їдять собі їх і горя не мають - то сушать, то свіжими. Постачають перці в індійську армію, де з них роблять гранати. Раз на рік на фестивалі Хорнбілл влаштовують конкурс із пожирання бхут джолокії. А буває ще вимазують перцем тин, щоб дикі слони не заходили, бо ті інколи мають таку моду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?