Північно-Східна Індія — регіон маловідомий не лише світу, а і самим індійцям
Категорія
Блоги
Дата публікації

Північно-Східна Індія — регіон маловідомий не лише світу, а і самим індійцям

Ніна Антощенко
Ніна Антощенко

Я не знаю, хто з вас і наскільки може уявити карту світу та Індію на ній, але, впевнена, більшість з вас забуде про “хвостик”, який розташований справа від “основного тіла” країни і з’єднаний із ним вузеньким перешийком (на карті номер один червоним).

Цей хвостик - Північно-Східна Індія (ПСІ), окремий регіон Індії, маловідомий світу і самим індійцям. Усі знають, що вона є, але мало хто туди їздить. Більш того, до недавнього часу (років 20 тому назад) туди не можна було так просто потрапити, а у деякі штати все ще не можна, бо…бо все дуже і дуже складно. І тут я невимовно ризикую перетворитися на нудну, але мудру сову, але маю це зробити і хоч на пальцях пояснити вам контекст, перед тим, як ми поринемо у світ пригод. Десь доведеться бути неточною, десь зовсім спростити, тому, сподіваюся, знаючі люди пробачать.

Офіційно до складу Північно-Східної Індії входить 8 штатів, але отой восьмий (Сіккім) усіма фібрами душі дуже цього не хоче. На карті він біля перешийка червоний. Хвостик у хвостика. Але це окрема історія.

Тому історично вважається, що до складу ПСІ входить 7 штатів, які романтично називають “7 сестер”: Аруначал Прадеш, Ассам, Маніпур, Мегхалая, Мізорам, Нагаленд та Трипура.

Наша експедиція пролягала через три з них - Ассам, Нагаленд та Мегхалая.

Увесь цей регіон - тупо інший. Його історія і культура розвивалися автономно від Індії. Там живуть інші, несхожі на індійців люди. Більшість із них - монголоїди, які культурно близькі з Тибетом, М’янмою, Китаєм, ким завгодно, крім Індії.

Так склалося (в ті хащі ми з вами поки не будемо ходити), що цей регіон колись входив у склад Британської Індії як одне ціле під назвою Ассам. Коли ж бріти пішли, давши Індії незалежність, то в регіоні почали відбуватися нехороші речі. Справа в тому, що там проживало/проживає 100500 народностей і племен, які захотіли що? Правильно, незалежність. Від усіх. Кажуть, що це все був коварний план тих же брітів (наостанок) і сусіднього Китаю, щоб ослабити Індію і відхопити собі територій.

Коротше кажучи, почалися заворушки, стрілянина, різня і теракти, і Індія була змушена розділити ассамську територію, надавши автономію кожній групі національних меншин. Отак із одного Ассаму нарізалося 7 штатів. Треба сказати, що зараз сепаратистські рухи не дуже-то і вщухли, час від часу ведуться розмови про повну незалежність від Індії, вона в свою чергу їх нормально так щимить (теж окрема історія).

Крім цього всього ще уявіть, що вони там зараз хто індуси, хто християни, хто буддисти, а дехто вірить у червоного півня (це теж буде в пригодах), паралельно намагаються зберегти традиції своїх племен (справжніх таких племен, із пір’ям, намистами і пов’язками), а з півдня на їхні території намагаються (успішно) пробратися лави нелегалів із бідніших Бангладешу і М’янми, а з півночі шириться експансія Китаю, яка підминає все під собою, то голова йде обертом і на цьому буду закруглятися.

У наступному пості точно вже будуть пригоди.
Обіцяю

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?