Даже в окопах на Донбассе звучат колядки: о значении Рождества для Украины
Категорія
Блоги
Дата публікації

Даже в окопах на Донбассе звучат колядки: о значении Рождества для Украины

Микола Мединський
Микола Мединський

Про значення Різдва Христового для України - у відеоблозі капелана Миколи Мединського на ONLINE.UA

Ми з вами знаходимося на етапі підготовки до великого світлого празника – Різдва Христового. До святкування православним світом ми готуємось, західний католицький світ вже відсвяткував. Давайте задумаємось, який слід залишило це свято, святкування в історії нашого народу, який вплив на нашу культуру, звичаї, традиції.

Святкування Різдва Христового – це очікування того, хто прийде і дарує можливість здобути, увійти у Небесну Батьківщину всьому людству. Але наш народ вбачає тут ще й національну складову. Радість народження Христа поєднується з радістю відродження нашого народу, з радістю надання можливості здобути не тільки Небесну Батьківщину, але й Батьківщину земну, Українську державу.

Це чітко прослідковується в українській колядці. Колядка, котра формувалася в нелегкі часи нашого народу – в 30-40-ві роки, де народ виливає й сум. "Сумний Святий вечір в 46-м році, по всій нашій Україні плач на кожнім кроці", - співається в одній колядці.

"Даруй щастя, щастя й долю нашій неньці Україні", - звертається словами іншої колядки вже український народ до новонародженого Ісуса.

Беззаперечно, що великий слід свято Різдва Христового залишило в нашій культурі. Не тільки в колядках, а й у живописі, в пісенній творчості загалом. Дух Різдва – дух радості. Притаманний він і сьогодні. І в тих гарячих, нелегких точках Сходу - на війні.

Навіть в окопах чи бліндажах хлопці колядують. Колядують разом із тими, хто приїхав до них, щоб поділитися теплом родинного свята, щоб поділитися тією родинною запашною святковою вечерею.

Я пам’ятаю, рік назад, коли ми на Різдво приїхали в Карлівку на місце дислокації 74-ї бригади, спочатку хлопці були сковані і якось немовби ховалися в тій свій шкарлупі. Але пройшло десь біля півгодини, і почалося свято.

Тим більше, що привезли не тільки кутю тоді, але й, завдячуючи Ользі Безклинській та тим дівчатам, що відгукнулися, вдалося зробити їм цілі вечорниці. Почалися колядки, пісні, танці. Тобто, життєдайний дух Різдва навіть там підносить дух українського воїна ввись.

Ви знаєте, подібна ситуація була вже й пізніше, коли ми поїхали на базу ДУК "Правого Сектору" у Новогродівці – там так само. Спочатку несміло лунали колядки, а пізніше почалися колоритні українські вечорниці.

Тож дух Різдва і очікування різдвяної радості дуже тісно переплітаються з тим духом очікування кращої долі для нашого народу, кращої долі для нашої української держави. І, якщо говорити про сьогодні, – очікування отієї великої Перемоги для нашого українського народу.

Читайте також: Ми не зможемо побудувати Україну кожен на своєму городі

Христос народився у яслах вертепу. Україна відроджується у наших із вами серцях. З Різдвом Христовим всіх вас вітаю! Слава Україні!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?