Останнім часом все більше людей цікавиться здоровим способом життя та натуральними, корисними продуктами. Зараз багато хто притримується здорового харчування, існують такі продукти — так звані суперфуди. Один з них, це насіння чіа. Воно містить велику кількість корисних речовин для людського організму. Чіа має шалену популярність. Простий рецепт чіа пудингу можна приготувати самотужки в домашніх умовах та насолоджуватися корисним сніданком.
Коротка історія про насіння чіа та його користь
Центральну Мексика та Гватемала — це батьківщина Чіа. Своїми лікувальними та дієтичними властивостями насіння відоме, ще з часів племен ацтеків і майя — з початку четвертого століття до нашої ери. “Chia” з мови має перекладається, як “сила”. Чіа – природне джерело клітковини, жирних кислот Омега-3, білків, мінералів і вітамінів. Чіа має досить високий вміст фосфору та магнію, кальцію В раціоні мая та ацтеків чіа мало дуже важливу роль, поряд з кукурудзою, бобами та амарантом. Насіння було основним джерелом харчування для воїнів.
Науковими дослідженнями було доведено, що насіння чіа містить близько двадцяти відсотків рослинного білка, а також 34% корисних жирів, 25% клітковини. Перед споживанням цей продукт варто замочити у воді на декілька хвилин. Після цього навколо насіння утворюється желеподібний шар. Коли воно потрапляє у шлунок — створюється бар’єр між травними ферментами і їжею, яка надходить, саме завдяки цьому в організмі підтримується стабільний рівень цукру протягом тривалого часу.
Класичний рецепт чіа пудингу та інгредієнти
Насіння чіа можна додавати у різноманітні страви: як солодкі, так й солоні. Рецепт чіа пудингу, основні продукти, що можуть знадобитися:
1 склянка молока на ваш вибір;
1/4 склянки насіння Чіа;
1 ст.л. меду;
1 ч.л. екстракт ванілі (за бажанням);
Щіпка солі;
Нарізані фрукти, гранола, варення та/або горіхи для подачі.
Процес приготування чіа пудингу
Як зробити чіа пудинг, можна вибирати продукти, які підходять саме вам. Приготувати чіа пудинг або ранковий чіа-смузі — це дасть відчуття ситості до самого обіду, а вечеря з салату, заправленого чіа-гелем допоможе в боротьбі з голодом в нічні години.
Як приготувати чіа-пудинг, зерна можна готувати різними способами: замочити перед вживанням, залити молоком, йогуртом, або змолоти в кавомолці. Перший варіант підходить для схуднення, другий - дозволить витягнути з насіння найбільше корисних речовин.
Чіа це прекрасний варіант для людей, які ведуть активний спосіб життя. Рідкісна желеутворювальна здатність чіа, багатий хімічний склад і низька калорійність насіння може перетворити будь-який напій в біологічно активну страву, яка наповнює енергією, дає силу і витривалість, змогу наростити м'язову масу і позбавити зайвих жирових відкладень.
Насіння входить до списку звичайних харчових продуктів, які можна їсти без строгих обмежень. Історична довідка: “Відомо, що на батьківщині рослини воїнам для витривалості під час виснажливого полювання або тривалих походів потрібно було з'їсти жменю насіння”. Жителям сучасного мегаполісу для здоров'я і активності цілком достатньо від однієї до 3-ох столових ложок чіа на добу. Їх можна з'їсти відразу або розділити на декілька прийомів.