Франція — країна, де було створено безліч популярних десертів. Смачний французький кулінарний шедевр, який є топовим у багатьох кав'ярнях святу — еклер. З французької слово перекладається, як “блискавка”. Еклери готують з повітряного заварного тіста, наповнюють їх різними кремами. Класичний варіант крему — заварний. Є різноманітні варіації начинок для тістечок — фруктові, ягідні, шоколадні, праліне та інші.
Еклери – це не просто вишукане ласощі французької кухні; вони є символом кулінарного мистецтва, здатним прикрасити будь-який стіл. Ці елегантні вироби з заварного тіста, наповнені ніжним кремом та покриті глазур'ю, завоювали серця гурманів у всьому світі. Вважається, що для приготування ідеальних еклерів потрібні роки навчання та досвід, але ми хочемо розвіяти цей міф. У нашій статті ми покажемо, що приготувати еклери в домашніх умовах може кожен, хто має бажання та невеликий набір інгредієнтів.
Незважаючи на здається складність, основа успіху полягає у дотриманні кількох простих правил та секретів, які ми з вами поділимося. Від класичного рецепту еклерів до різноманітних начинок та кремів – ми розглянемо все, що потрібно знати, щоб вдома створити маленькі шедеври. Мета цієї статті – довести, що кожен може насолоджуватися процесом та результатом приготування еклерів, перетворивши звичайний день на свято смаку та витонченості.
Тож, якщо ви коли-небудь мріяли зануритися у світ випічки, але не знали з чого почати, наша стаття стане вашим надійним помічником. Відкрийте для себе радість приготування еклерів в домашніх умовах – простий та захоплюючий процес, що здатен принести масу задоволення та гордості від власноруч створених кулінарних шедеврів.
Коротка історія появи еклерів
Приготувати еклери досить легко, тісто з якого готують десерт було винайдено понад п'ятсот років тому. Вважають, що саме тісто створив кухар Катерини Медичі. А ось класичний рецепт еклерів винайшов відомий кулінар Марі-Антуан Карем, ще у сімнадцятому столітті. “Майстер тістечок” змінив рецептуру популярного на той час торта “Дюшес”. Відомий французький десерт с початку свого існування називався – “Хліб герцогині” або “Маленька герцогиня”.
Цікавий факт: “Еклери у кожній країні називають по-різному”. До прикладу, в Аргентині — “Посох Якоба”, у Німеччині – “Кавовий брусок” чи “Заяча лапка”, у США еклери називають пончики довгастої форми.
Найбільшу славу еклери набули у дев'ятнадцятому столітті, коли рецепти приготування еклерів почали друкувати у кулінарних книгах. Кафе та бістро швидко долучили популярні ласощі до стандартного меню. Сьогодні можна купити будь-які тістечка в магазині, супермаркеті чи кондитерській, також можна приготувати еклери в домашніх умовах.
Рецепти еклерів, що потрібно знати
Простий рецепт еклерів (в домашніх умовах) передбачає приготування заварного тіста, а також крему. На перший погляд, для того, щоб приготувати тісто для французького смаколика (еклери, профітролі, заварні тістечка) потрібно докласти певних зусиль, але навчитися їх готувати можна досить легко.
Як приготувати еклери, інгредієнти для тіста
одна склянка борошна;
100 грамів вершкового масла;
п'ять яєць;
¼ чайної ложки солі;
одна склянка води;
Для класичного крему
2 столові ложки борошна;
4 яйця;
1 склянка цукру;
100 грамів вершкового масла;
ванільний цукор;
півлітра молока;
Як зробити еклери, все дуже просто. По-перше, беремо зручну місткість та змішуємо воду, сіль та масло, по-друге, ставимо все на вогонь та доводимо до кипіння. Після додаємо борошно. Суміш потрібно охолодити до температури 60-70 градусів, потім додати яйця ретельно все вимішуючи.
Увага! Для того, щоб тісто для еклерів вдалося, потрібно яйця додавати по одному (не всі разом). Випікати готове тісто потрібно 30-40 хвилин, при температурі 180 градусів.
Топ рецептів еклерів
Еклери з заварним кремом, тісто
склянка води;
склянка борошна;
вершкове масло 100 гр;
курячі яйця - 4 шт;
сіль;
Рецепт еклерів з заварним кремом — це майже класика різновидів цього десерту.
Заварний крем для еклерів
молоко склянка + ¾ склянки;
два яйця;
дві столові ложки борошна;
цукор - склянка;
дві чайні ложки вершкового масла;
ванілін;
Рецепт заварного тіста для еклерів можна знайти на просторах інтернету та обрати для себе відповідний варіант. Креми для еклерів можуть різнитися, як варіант є ще еклери з білковим кремом.
Рецепт еклерів з білковим кремом, інгредієнти
200 грамів цукру;
чотири білки;
⅙ чайної ложки лимонної кислоти;
ванілін;
Тісто в даному варіанті тістечок є незмінним. Білковий крем для еклерів — це смак дитинства, що нагадує теплі сімейні вечори.
Еклери зі згущеним молоком, для тіста
125 гр молока;
125 гр води;
150 гр борошна;
100 гр масла (вершкове);
цукор ½ чайної ложки;
сіль ¼ ч.л;
4 яйця;
Крем
банка згущеного вареного молока - 380 гр;
згущене молоко - дві столові ложки;
масло вершкове двісті грамів;
Тісто готують по класичному рецепту, крем — збити два види молока (згущеного) з маслом до однорідної пишної маси та можна наповнювати тістечка. Еклери з згущенкою полюбляють всі ласуни.
Еклери з масляним кремом
вершкове масло - 400 гр;
вода - 200 гр;
300 гр цукру;
ванілін;
Спосіб приготування – зварити цукровий сироп, далі масло та сироп однієї температури збити до однорідної маси. Масляний крем для еклерів досить високої жирності, він підходить до наповнення профітролей.
Еклери з сирною начинкою, рецепт крему
сир 200 грамів;
цукрова пудра одна склянка;
вершки (не менше 33%) або жирна сметана;
ваніль;
Еклери з сирним кремом — десерт з яким доведеться повозитися, але смак вартує затраченого часу. Сирний крем для еклерів спосіб приготування: розтерти сир додаючи цукор, додати вершки чи сметану, все ретельно збити. Маса повинна бути ніжною та повітряною. Начинки для еклерів можна підібрати за власним бажанням і смаком.
Прикрашати французьку випічку також можна на свій розсуд — шоколадна або білкова глазур, різноманітні присипки (цукрова пудра, кондитерські блискітки, інше), креми.