Осінь - час для збору грибів. Одні з найулюбленіших грибів серед українців - лисички. І не спроста. Ці гриби відмінно поєднуються з будь-якими продуктами, а страви з ними виходять неймовірно смачними і запашними. ГастроГід Онлайн підготував 10 рецептів найсмачніших страв з лисичок - їх зможе приготувати навіть кулінар-початківець.
Чим корисні лисички?
Лисички дуже корисні для здоров'я людини. Вони насичені вітамінами B2, D2, A, мікроелементами міді і цинку. Гриби допомагають поліпшити гостроту зору, сприяють зміцненню нігтей і волосся, позитивно впливають на імунітет, підвищують стійкість до захворювань.
До того ж лисички низькокалорійні - всього 20 ккал на 100 грам. Тому їх можна включити навіть в дієтичний раціон. Також лисички чудово різноманітять осіннє меню.
Рецепти з лисичок - що приготувати на обід і вечерю
1. Паста з лисичками
Фото: envato.com
Інгредієнти:
Паста тальятелле - 200 г
Лисички - 150 г
Вершки - 200 мл
Сіль, перець - за смаком
Приготування:
Часник прогріти на рослинній олії на сковороді. В отриманому ароматному маслі обсмажити лисички, поки гриби не стануть рум'яними (7-10 хв).
До грибів додати вершки і спеції. Протушкувати на повільному вогні, постійно помішуючи, інакше вершки згорнуться.
Паралельно зварити пасту до стану «аль-денте».
Змішати готову пасту з грибним соусом. Перед подачею можна посипати страву сиром.
Як приготувати пасту з лисичками відео
2. Пиріжки з лисичками
Фото: envato.com
Інгредієнти (тісто):
Борошно - 4 ст.
Кефір - 250-300 мл
Яйце - 1 шт.
Сметана - 100 г
Цукор і сода - по 1 ч. л.
Дрібка солі
Олія - 25 мл
Начинка:
Лисички - 300-350 г
Капуста - 300 г
Лук - 2 шт.
Приготування:
Замісити тісто з вищевказаних інгредієнтів.
Обсмажити цибулю з грибами, капусту протушкувати окремо. З'єднати начинку.
Сформувати пиріжки, викласти на деко, змастити яйцем.
Запікати при температурі 220 градусів 25-30 хвилин.
3. Суп-пюре з лисичок
Фото: envato.com
Інгредієнти:
Лисички - 500 г
Цибуля - 2 шт.
Морква - 1 шт.
Сир - 100 г
Приготування:
Зварити бульйон - він може бути овочевий чи курячий.
З цибулі і моркви зробити зажарку, гриби обсмажити окремо. По готовності ввести їх в бульйон.
Через 10 хвилин зняти суп з вогню і остудити. Перебити в блендері до кремоподібного стану.Перед подачею посипати суп тертим сиром.
4. Мариновані лисички
Фото: envato.com
Інгредієнти:
Лисички - 1 кг
Маринад на 1 л води:
Оцет 9% - 30 мл
Сіль - 25 г, цукор - 50 г
Олія - 100 мл
Запашний перець, гвоздика, часник, цибуля, лавровий лист - за смаком
Приготування:
Гриби проварити 10-20 хвилин.
З грибного бульйону приготувати маринад - додати сіль, цукор, оцет і рослинне масло. Маринад закип'ятити. В кінці додати часник, перець горошком, цибулю і відварені гриби.
Проварити 7-10 хвилин.
Готові гриби перекласти в банку і прибрати в холодильник - через тиждень такі мариновані лисички можна подавати до столу.
5. Лисички в сметані
Фото: envato.com
Інгредієнти:
Лисички - 500 г
Цибуля - 1 шт.
Сметана - 200 г
Вершкове масло, сіль, перець - за смаком
Приготування:
Обсмажити цибулю на вершковому маслі, додати гриби - тушкувати 20 хвилин на слабкому вогні.
Додати сметану або жирні вершки. Протушкувати ще 10-15 хвилин.
Такі лисички в сметані можна подати як окрему страву або як гарнір - відмінний варіант для ситної і смачної вечері на швидку руку.
6. Стейк з гарніром з лисичок
Фото: envato.com
Інгредієнти:
Лисички - 500 г
Стейк свинячий - 2 шт.
Часник, спеції - за смаком
Приготування:
Обсмажити гриби на рослинній олії з додаванням часнику.
На іншій сковороді приготувати стейк - його потрібно обсмажити з двох сторін по кілька хвилин до бажаного ступеня прожарювання.
Готове м'ясо протушкувати разом з грибами під кришкою кілька хвилин. Страва готова!
7. Піца з лисичками
Фото: instagram.com
Інгредієнти:
Тісто для піци - 200 г
Лисички - 200 г
Сир моцарела - 120 г
Курка - 300 г
Томатний соус - 3 ст.л.
Базилік
Приготування:
Обсмажити гриби і куряче м'ясо.
З тіста сформувати основу для піци, змастити томатним соусом (або кетчупом).
Викласти начинку - гриби, курка, сир моцарелла.
Випікати піцу 15 хвилин при температурі 220 градусом.
Зверху при подачі прикрасити свіжим базиліком.
Як приготувати піцу з лисичками - відео
8. Брускетта з лисичками
Фото: envato.com
Інгредієнти:
Лисички - 150 г
Рукола - 50 г
Твердий сир - 30 г;
Часник, сіль, перець, оливкова олія
Приготування:
Кілька шматків хліба просушити на сковороді, на грилі і в тостері.
Лисички обсмажити на олії до готовності.
Брускетти натерти часником, зверху викласти золотисті лисички, прикрасити руколою і слайсами сиру.
9. Печеня в горщиках з м'ясом і лисичками
Фото: envato.com
Інгредієнти (на 4 порції):
Картопля - 500 г
Лисички - 200 г
Куряче м'ясо - 300 г
Цибуля - 1 шт.
Сіль, спеції - за смаком
Приготування:
Картоплю, цибулю, м'ясо, гриби нарізати на кубики середнього розміру.
Лук з грибами обсмажити на сковороді
Всі інгредієнти скласти в горщик шарами: м'ясо, картопля, гриби з цибулею.
Залити овочевим бульйоном, щільно накрити кришкою і запікати в духовці 15 хвилин (тепература - 200 градусів). Потім зменшити температуру до 120 градусів і тушкувати 1 годину.
10. Різотто з лисичками
Фото: envato.com
Інгредієнти:
Рис арборіо - 300 г
Лисички - 300 г
Цибуля - 2 шт.
Твердий сир - 150 г
Курячий бульйон - 500 мл
Сухе біле вино - 100 мл
Приготування:
Обсмажити цибулю і часник до золотистого кольору, додати в сковороду сухий рис і вино - тушкувати під кришкою 15 хвилин.
Коли рис буде майже готовий, додати лисички і натертий сир.
Через 5 хвилин страва готова.
Як приготувати різотто з лисичками - відео
Смачного!