10 рецептів простих та смачних страв з лисичками
Категорія
Рецепти
Дата публікації

10 рецептів простих та смачних страв з лисичками

10 рецептів простих та смачних страв з лисичками
Джерело:  online.ua

Осінь - час для збору грибів. Одні з найулюбленіших грибів серед українців - лисички. І не спроста. Ці гриби відмінно поєднуються з будь-якими продуктами, а страви з ними виходять неймовірно смачними і запашними. ГастроГід Онлайн підготував 10 рецептів найсмачніших страв з лисичок - їх зможе приготувати навіть кулінар-початківець.

Чим корисні лисички?

Лисички дуже корисні для здоров'я людини. Вони насичені вітамінами B2, D2, A, мікроелементами міді і цинку. Гриби допомагають поліпшити гостроту зору, сприяють зміцненню нігтей і волосся, позитивно впливають на імунітет, підвищують стійкість до захворювань.

До того ж лисички низькокалорійні - всього 20 ккал на 100 грам. Тому їх можна включити навіть в дієтичний раціон. Також лисички чудово різноманітять осіннє меню.

Рецепти з лисичок - що приготувати на обід і вечерю

1. Паста з лисичками

Фото: envato.com

Інгредієнти:

  • Паста тальятелле - 200 г

  • Лисички - 150 г

  • Вершки - 200 мл

  • Сіль, перець - за смаком

Приготування:

  1. Часник прогріти на рослинній олії на сковороді. В отриманому ароматному маслі обсмажити лисички, поки гриби не стануть рум'яними (7-10 хв).

  2. До грибів додати вершки і спеції. Протушкувати на повільному вогні, постійно помішуючи, інакше вершки згорнуться.

  3. Паралельно зварити пасту до стану «аль-денте».

  4. Змішати готову пасту з грибним соусом. Перед подачею можна посипати страву сиром.

Як приготувати пасту з лисичками відео

2. Пиріжки з лисичками

Фото: envato.com

Інгредієнти (тісто):

  • Борошно - 4 ст.

  • Кефір - 250-300 мл

  • Яйце - 1 шт.

  • Сметана - 100 г

  • Цукор і сода - по 1 ч. л.

  • Дрібка солі

  • Олія - 25 мл

Начинка:

  • Лисички - 300-350 г

  • Капуста - 300 г

  • Лук - 2 шт.

Приготування:

  1. Замісити тісто з вищевказаних інгредієнтів.

  2. Обсмажити цибулю з грибами, капусту протушкувати окремо. З'єднати начинку.

  3. Сформувати пиріжки, викласти на деко, змастити яйцем.

  4. Запікати при температурі 220 градусів 25-30 хвилин.

3. Суп-пюре з лисичок

Фото: envato.com

Інгредієнти:

  • Лисички - 500 г

  • Цибуля - 2 шт.

  • Морква - 1 шт.

  • Сир - 100 г

Приготування:

  1. Зварити бульйон - він може бути овочевий чи курячий.

  2. З цибулі і моркви зробити зажарку, гриби обсмажити окремо. По готовності ввести їх в бульйон.

  3. Через 10 хвилин зняти суп з вогню і остудити. Перебити в блендері до кремоподібного стану.Перед подачею посипати суп тертим сиром.

4. Мариновані лисички

Фото: envato.com

Інгредієнти:

Лисички - 1 кг

Маринад на 1 л води:

  • Оцет 9% - 30 мл

  • Сіль - 25 г, цукор - 50 г

  • Олія - 100 мл

  • Запашний перець, гвоздика, часник, цибуля, лавровий лист - за смаком

Приготування:

  1. Гриби проварити 10-20 хвилин.

  2. З грибного бульйону приготувати маринад - додати сіль, цукор, оцет і рослинне масло. Маринад закип'ятити. В кінці додати часник, перець горошком, цибулю і відварені гриби.

  3. Проварити 7-10 хвилин.

  4. Готові гриби перекласти в банку і прибрати в холодильник - через тиждень такі мариновані лисички можна подавати до столу.

5. Лисички в сметані

Фото: envato.com

Інгредієнти:

  • Лисички - 500 г

  • Цибуля - 1 шт.

  • Сметана - 200 г

  • Вершкове масло, сіль, перець - за смаком

Приготування:

  1. Обсмажити цибулю на вершковому маслі, додати гриби - тушкувати 20 хвилин на слабкому вогні.

  2. Додати сметану або жирні вершки. Протушкувати ще 10-15 хвилин.

  3. Такі лисички в сметані можна подати як окрему страву або як гарнір - відмінний варіант для ситної і смачної вечері на швидку руку.

6. Стейк з гарніром з лисичок

Фото: envato.com

Інгредієнти:

  • Лисички - 500 г

  • Стейк свинячий - 2 шт.

  • Часник, спеції - за смаком

Приготування:

  1. Обсмажити гриби на рослинній олії з додаванням часнику.

  2. На іншій сковороді приготувати стейк - його потрібно обсмажити з двох сторін по кілька хвилин до бажаного ступеня прожарювання.

  3. Готове м'ясо протушкувати разом з грибами під кришкою кілька хвилин. Страва готова!

7. Піца з лисичками

Фото: instagram.com

Інгредієнти:

  • Тісто для піци - 200 г

  • Лисички - 200 г

  • Сир моцарела - 120 г

  • Курка - 300 г

  • Томатний соус - 3 ст.л.

  • Базилік

Приготування:

  1. Обсмажити гриби і куряче м'ясо.

  2. З тіста сформувати основу для піци, змастити томатним соусом (або кетчупом).

  3. Викласти начинку - гриби, курка, сир моцарелла.

  4. Випікати піцу 15 хвилин при температурі 220 градусом.

  5. Зверху при подачі прикрасити свіжим базиліком.

Як приготувати піцу з лисичками - відео

8. Брускетта з лисичками

Фото: envato.com

Інгредієнти:

  • Лисички - 150 г

  • Рукола - 50 г

  • Твердий сир - 30 г;

  • Часник, сіль, перець, оливкова олія

Приготування:

  1. Кілька шматків хліба просушити на сковороді, на грилі і в тостері.

  2. Лисички обсмажити на олії до готовності.

  3. Брускетти натерти часником, зверху викласти золотисті лисички, прикрасити руколою і слайсами сиру.

9. Печеня в горщиках з м'ясом і лисичками

Фото: envato.com

Інгредієнти (на 4 порції):

  • Картопля - 500 г

  • Лисички - 200 г

  • Куряче м'ясо - 300 г

  • Цибуля - 1 шт.

  • Сіль, спеції - за смаком

Приготування:

  1. Картоплю, цибулю, м'ясо, гриби нарізати на кубики середнього розміру.

  2. Лук з грибами обсмажити на сковороді

  3. Всі інгредієнти скласти в горщик шарами: м'ясо, картопля, гриби з цибулею.

  4. Залити овочевим бульйоном, щільно накрити кришкою і запікати в духовці 15 хвилин (тепература - 200 градусів). Потім зменшити температуру до 120 градусів і тушкувати 1 годину.

10. Різотто з лисичками

Фото: envato.com

Інгредієнти:

  • Рис арборіо - 300 г

  • Лисички - 300 г

  • Цибуля - 2 шт.

  • Твердий сир - 150 г

  • Курячий бульйон - 500 мл

  • Сухе біле вино - 100 мл

Приготування:

  1. Обсмажити цибулю і часник до золотистого кольору, додати в сковороду сухий рис і вино - тушкувати під кришкою 15 хвилин.

  2. Коли рис буде майже готовий, додати лисички і натертий сир.

  3. Через 5 хвилин страва готова.

Як приготувати різотто з лисичками - відео

Смачного!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?