Гамарджоба, генацвале! Ця вітальна фраза грузинів настільки ж душевна, яскрава та унікальна як й грузинська кухня. Чахохбілі, хачапурі, чашушулі, оджахурі, лобіо, сациві - ці страви підкорили багатьох, а їх рецепти хоч раз у житті намагалася відтворити кожна господиня. Гід Онлайн зібрав найкращі грузинські рецепти, які можна приготувати власноруч. І смакуватимуть вони не гірше, ніж у країні сонця і вина!
Грузинський салат з волоськими горіхами - рецепт
Фото: unsplash.com
Такий простий, але такий смачний. Так, ми саме про горішковий салат. Він дуже легкий та має ніжний смак. Ідеально підійде для вечері, коли на приготування зовсім немає часу. Зберігайте рецепт універсальної страви.
Нам потрібно:
Томати – 3 шт.;
Огірки – 3 шт;
Цибуля – половина 1 шт.;
Базилік та кінза – по половині пучка;
Гострий перець – 1 шт.;
Винний оцет – 2 ст.л.;
Перець, сіль.
Часник – 2 зубці;
Горішки волоські – половина склянки
Приготування:
Ріжемо всі інгредієнти крупними шматками, змішуємо їх в одній мисці.
Додаємо оцет, посипаємо горішками, вичавлюємо часник.
Добре все перемішайте та подавайте до столу.
Теплий салат Тбілісі - рецепт
Справжня візитівка сонячної столиці Грузії. Смачний та поживний салат, приготувати який можна буквально за 30 хвилин. А головні його інгредієнти з одного боку прості, а з іншого - дуже неординарні. Представляємо вам рецепт теплого салатику Тбілісі.
Нам потрібно:
Яловичина – 300 г;
Цибулька – 1 шт.;
Горішки волоські – пів склянки;
Болгарський перець – 1 шт.;
Кінза – половина середнього пучка;
Квасоля консервована – 1 баночка;
Оливкова олія, винний оцет;
Хмелі сунелі, молотий перець,
Часник – 2-3 зубці;
Приготування:
Нарізаємо цибулю півкільцями, а перець соломкою. М’ясо ріжемо кубиками і відварюємо протягом години, до м’якості.
Змішуємо теплу яловичину, перець, цибулю, горішки (подрібнені) і вичавлюємо часник.
Далі додаємо спеції, перець, сіль, заправляємо винним оцтом, перемішуємо.
Завершальний етап — посипаємо салат свіжою кінзою та подаємо до столу.
Чахохбілі - рецепт
Фото: envato.com
Легке рагу зі смачним курчам та свіжесенькими овочами. Готується воно дуже просто і займає приблизно годину часу. Така страва дійсно здивує ваших гостей та перенесе вас до сонячної Грузії.
Нам потрібно:
Курячі стегна – 1 кг;
Болг. перець – 1 шт.;
Часник – половинка головки;
Цибуля – 3 шт;
Томати – 3 шт.;
Вершкове масло – 20 г;
Спеції: хмелі-сунелі червоний перець, кінза – за смаком;
Трошки солі та цукру
Приготування:
Курку обсмажуємо на добре розігрітій пательні, потім додаємо туди нарізану півколами цибульку, обсмажуємо протягом 10 хвилин.
Сюди ж додаємо порізані кубиком томати, перчик. Додаємо сіль, трошки цукру і тушкуємо протягом 15-25 хвилин.
Тепер додаємо спеції, даємо рагу прокипіти ще хвилин 10 і знімаємо з вогню.
Дайте страві настоятися 15-30 хвилин і подавайте до столу.
Як приготувати Чахохбілі — відео
Шкмерулі - рецепт
Замовляли у грузинському ресторані соковитого курча з хрусткою скоринкою? Тоді ділимося крутим рецептом. Ця страва ідеально доповнить будь-який святковий стіл. І хоча готується вона не просто та у кілька етапів, повірте, смак вартує будь-яких зусиль.
Підготуйте:
Курятина (ціла) – 1 кг;
Олія оливкова – 2-3 ст.л.;
Молоко – 1 склянка;
Вершкове масло – 50 г;
Часник – 6 зубців;
Трохи аджики, перець, сіль;
Приготування:
Цілу курку розбираємо на окремі частини і трохи відбиваємо (головне — не перестаратися). Замаринуйте її у перці, солі, аджиці.
Обсмажуємо підготовану птицю на добре розігрітій пательні по 15 хвилин з кожної сторони. Потім знімаємо з пательні та викладаємо у форму з товстим дном.
Тепер переходимо до соусу. Для початку на суху пательню додайте вершкове масло і дрібно нарізаний часничок. Через 3 хвилини вилийте молоко, прокип’ятіть його і варіть до загустіння.
Залийте соусом курку і випікайте у духовці, розігрітій до 200 градусів, протягом 20 хвилин.
Як приготувати Шкмерулі — відео
Чашушулі - рецепт
Цей рецепт поєднує у собі ніжність і пряність. Ніжність криється у м’якому м’ясі, а пряність — у особливих спеціях. Страва не тільки смачна, а й дуже корисна. Тому воно ідеально доповнить святковий стіл чи буденну вечерю.
Нам потрібно:
Яловичина – 1 кг;
Цибуля – 2 шт.;
Томати – 5 шт.;
Часник – 2 зубці;
Лавровий лист – 3 шт.;
Зелень: базилік, кінза – половина пучка;
Спеції: шафран, уцхо-сунелі, коріандр, червоний перець, сіль – по чверті ч.л.;
Готуємо:
Нарізане кубиком м’ясо та цибулю протушкуйте до м’якості.
У середині процесу додайте нарізані кубиком томати і тушкуйте до готовності.
У кінці додавайте спеції, зелень та часник, протушкуйте ще 10 хвилин і знімайте з вогню.
Дайте страві настоятися протягом 15 хвилин і подавайте до столу.
Як приготувати Чашушулі — відео
Оджахурі - рецепт
У перекладі ця страва означає сімейна. Вона ідеально підійде для родинного свята чи великого застілля. Готується страва дуже просто і швидко, протягом 1 години, а на смак виходить неперевершеною.
Нам потрібно:
Картопля – 5 шт.;
Ошийок свинячий – 300 г;
Цибуля – 2 шт.;
Болгарський перець – 1 шт.;
Томати – 3 шт.;
Часник – 1 зубець;
Кінза – половина пучка;
Винний оцет – 3 ст.л.;
Олія соняшникова – 3 ст.л.;
Готуємо:
На добре розігрітій пательні до золотистості обсмажуємо свинину до золотистості і прибираємо її в герметичну ємність.
На тій же пательні обсмажуємо картоплю, нарізану півкільцями, потім додаємо туди болгарський перчик, нарізаний соломкою.
Потім додаємо сюди лук, спеції, сіль, тим’ян.
У кінці додаємо часник і трохи винного оцту. Тушкуємо ще хвилин 15 і знімаємо з вогню.
Як приготувати Оджахурі — відео
Лобіо - рецепт
Це справжня квасолева візитівка грузинської кухні. Але щоб її спробувати, зовсім необов’язково вирушати у подорож. Пропонуємо смачний рецепт, приготувати який можна на звичайній кухні.
Нам потрібно:
Кінза – половина пучка;
Базилік – половина пучка;
Квасолька червона – 200 г;
Томати – 3 шт.;
Гострий перець – 1 шт.;
Селера – кілька стеблів;
Цибуля – 2 шт.;
Часник – 4 зубці;
Приготування:
Попередньо звечора замочіть квасолю у холодній воді на 10 годин.
Тепер викладаємо її в каструлю, заливаємо водою та доводимо до кипіння.
Зменшуємо вогонь, додаємо до квасолі цілу селеру, лавровий лист, цілу цибулинку. Тушкуємо, іноді помішуємо.
Дрібно поріжте другу цибульку, окремо перетріть часник, сіль, гострий перець.
Вийміть селеру та цілу цибулю зі страви, додайте дрібно порізану цибульку і перетерту суміш.
Проваріть ще 10 хвилин, додайте свіжу зелень і знімайте з вогню.
Дайте страві настоятися протягом години та подавайте до столу!
Як приготувати грузинське лобіо — відео
Сациві - рецепт
З цією стравою найчастіше асоціюється ця сонячна та привітна країна Грузія. Це дуже простий і бюджетний соус, який доповнить ваш смачний стіл. Вся його фішка у пікантних спеціях.
Нам потрібно:
Ціла курочка – 1 шт.;
Цибуля –2 шт.;
Борошно – 1 ч.л.;
Вершкове масло – 50 г;
Горішки волоські – одна склянка;
Часник – 4 зубці;
Спеції: шафран, коріандр, хмелі-сунелі, червоний перець – по 1 ч.л.;
Винний оцет – 2 ст.л.;
Приготування:
Проваріть пів годинки курку на маленькому вогні, перекладіть її на деко. Змажте вершковою олією та запікайте протягом 20 хв. при температурі 180 градусів.
Вершкове масло розтопіть на пательні. Обсмажте дрібно нарізану цибулю, Далі додайте туди борошно і бульйон, що залишився від курки.
Додайте на пательню волоські горіхи й спеції.
Далі запечену курку розберіть, зніміть з кісток м’ясо і викладіть на пательню. Дайте страві прокипіти протягом 2 хвилин, зніміть з вогню і прикрасьте нарізаною зеленню.
Як приготувати сациві - рецепт (відео)
Хачапурі - рецепт
Фото: unsplash.com
Ніжний сирний смак, хрустка скоринка, рідкий жовток — саме так можна описати смачний хачапурі. Це, мабуть, найвпізнаваніший рецепт з кухні Грузії. Приготувати такі пироги можна просто і швидко. Занотовуйте ідею!
Нам потрібно:
Дріжджове тісто – 300 г;
Сулугуні – 400 г;
Сир – 150 г;
Молоко – 2 ст.л.;
Яєчний жовток – 3 шт.;
Приготування:
Готове тісто розділяємо на дві частини і з нього формуємо такі собі човники.
В мисці змішуємо сир, натертий сулугуні, молоко, яєчний жовток.
Тепер викладаємо начинку в човники, добре заліплюємо зі всіх сторін. Змащуємо їх збитим жовтком.
Випікаємо 20 хвилин при температурі 230 градусів. За бажанням на готову страву зверху можна додати сирі жовтки.
Як приготувати хачапурі - відео
Печиво Када - рецепт
Пропонуємо ніжний та вишуканий рецепт домашнього печива. Його начинка — смачні горіхи. Цим печивом вас точно пригостять, якщо ви будете у гостях в грузинській родині. Тому ділимося простим рецептом.
Нам потрібно:
Борошно – 3 склянки;
Кефір – 1 склянка;
Горіхи – 1 склянка;
Вершкове масло – 250 г;
Сода – 1 ч.л.;
Ванілін – 1 пакетик;
Приготування:
Борошно, соду змішайте з половиною вершкового масла. Добре перетріть дерев'яною ложкою і додайте кефір.
Другу частину масло розтопіть на водяній бані, додайте трохи борошна, волоські горіхи та ванілін, добре перемішайте.
Розділіть тісто на дві частини, розкатайте в тонкі пласти. На кожен з них викладіть начинку і згорніть в рулети. Кожен з рулетів розріжте на 5-7 частин.
Запікайте печиво 30 хвилин при температурі 180 градусів.