7 цілющих властивостей капусти
Категорія
Їжа
Дата публікації

7 цілющих властивостей капусти

7 цілющих властивостей капусти
Джерело:  online.ua

Білокачанна капуста — один з найбільш улюблених овочів українців. І не дарма! Адже цей овоч вважається джерелом вітамінів і мінералів, він містить в собі всі корисні речовини, необхідні для повноцінного життя людини. Розповідаємо, в чому користь капусти і кому варто обмежено включати її в раціон.

Джерело:  ONLINE.UA

Капусту використовують в кулінарії як в сирому, так і у вареному вигляді — навіть при термічній обробці цей овоч зберігає свої корисні речовини. Але вона може бути і допоміжним засобом при лікуванні деяких хвороб.

1. Капуста для схуднення

Фото: envato.com

Порція вареної капусти містить тільки 33 калорії. Вона має низький вміст жиру і високий вміст харчових волокон. Якщо ви намагаєтеся схуднути, то капуста — це овоч, який треба обов'язково включити в свій раціон. Крім того, капуста сприяє виведенню токсинів, що тільки прискорить втрату ваги.

2. Захист від хіміотерапії

З'єднання під назвою 3,3-дііндолілметан (DIM), яке присутнє в капусті, допомагає захистити від впливу хіміотерапії. Це підтверджується дослідженням Університету Джорджтауна. Там дослідники робили щоденну ін'єкцію DIM щурам, які отримали смертельну дозу радіації протягом двох тижнів. Більше 50% щурів, яким робили ін'єкції, залишилися в живих.

Той же експеримент з аналогічними результатами був зроблений вченим в області теріологів. Вчені виявили, що миші, що одержували DIM, мають більшу кількість червоних і білих кров'яних клітин та тромбоцитів, які хіміотерапія часто руйнує.

3. Профілактика раку

Іншим з'єднанням в капусті, яке може боротися з раком, є сульфорафан. Дослідження, проведені за останні 30 років, показують, що вживання в їжу хрестоцвітних овочів призводить до більш низьких ризиках розвитку онкозахворювань.

У деяких дослідженнях була перевірена здатність сульфідана «відстрочити» або запобігти раку. Вчені отримали багатообіцяючі результати щодо багатьох видів онкозахворювань, включаючи меланому, рак стравоходу, простати і підшлункової залози. Сульфорафан, на думку вчених, може зруйнувати ферменти, які сприяють зростанню пухлинних клітин.

Крім того, було виявлено, що компонент, названий епігеніном, знайденим в капусті, петрушці, селері ьа інших рослинах, може зменшити розмір пухлини при агресивній формі раку молочної залози.

Протираковим ефектом володіє і цвітна капуста, яка містить потужний антиоксидант антоціан. Антоціани уповільнюють проліферацію ракових клітин і вбивають вже сформовані пухлини, тим самим запобігаючи появі небезпечних новоутворень.

4. Профілактика серцево-судинних захворювань

Фото: envato.com

Антоціанінове з'єднання пригнічує запалення, яке може привести до серцево-судинних захворювань. Недавній звіт в American Journal of Clinical Nutrition говорить, що споживання багатих флавоноїдами продуктів навіть в незначній кількості знижує ризик смерті від серцево-судинних захворювань.

Високий вміст поліфенолів в капусті дозволяє знизити ризик серцево-судинних захворювань — ці речовини запобігають накопиченню тромбоцитів і зменшують кров'яний тиск.

5. Вплив на імунітет і травлення

Популярним способом приготування капусти є квашення або кімчі. Ферментовані продукти повні прибутків, які є одним з кращих інгредієнтів, які ми можемо споживати для поліпшення нашої імунної та травної системи.

Вміст клітковини і води в капусті також допомагає запобігти закрепам і підтримувати здоров'я травного тракту.

Недавні дослідження показали, що це харчове волокно може навіть грати певну роль в регуляції імунної системою запалень, тим самим знижуючи ризики пов'язані з цим запаленням.

6. Оздоровлення шкіри і волосся

Фото: freepik.com

Високий вміст сірки в капусті позитивно позначається на шкірі. Капуста допомагає позбутися від жирності та прищів. Внутрішнє використання сірки сприяє збільшенню кератінобелкових речовин в організмі, необхідних для здорового волосся, нігтів і шкіри.

Оскільки капуста очищає кров і змінює клітинний метаболізм, вона надає омолоджуючу дію на шкіру, робить її еластичною і частково розгладжує зморшки.

7. Поліпшення роботи мозку

Капуста містить у великій кількості вітамін К і антоціан, які допомагають у збереженні розумових функцій і концентрації уваги. Ці поживні речовини також запобігають ушкодженню нервів і посилюють захист від хвороби Альцгеймера і деменції. У цвітній капусті ці речовини зустрічаються навіть частіше, ніж у білій.

Капуста також містить ацетилхолін, який впливає на те, як швидко ми думаємо і як довго ми можемо пам'ятати інформацію. Низький рівень ацетилхоліну проявляється в частій забудькуватості, низькій емоційності та зниженні інтелектуальних здібностей. Дефіцит можна також помітити на шкірі, яка стає сухою.

Враховуйте, капуста у великій кількості може викликати здуття живота, діарею і нудоту. Також обмежити її вживання краще людям із хворобами щитовидної залози, нирок і печінки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?