Кукурудза - улюблений продукт багатьох українців. Вона є символом будь-якого відпочинку на морі, а уявити типовий літній вихідний без молодих щойно зварених качанів неможливо. ГастроГід Онлайн розповідає, чим корисна кукурудза та як смачно приготувати початки.
Кукурудза - корисні властивості
Фото: envato.com
Зерна кукурудзи насичені цінними елементами і несуть велику користь для організму людини. Завдяки регулярному вживанню кукурудзи вдасться зміцнити імунну систему і покращити загальний стан організму:
Калій та натрій в складі зерен зміцнюють стан серцево-судинної системи. До того ж люди, що регулярно споживають кукурудзу, за статистикою мають нижчий відсоток вірогідності інфаркту чи інсульту та інших кардіологічних захворювань.
Вітамін К покращує швидкість згортання крові, а клітковина в кукурудзяних зернах допомагає виводити шлаки та токсини з організму.
Також у кукурудзі знаходиться глутамінова кислота. Вона покращує пам’ять та прискорює роботу мозку.
На зорову систему кукурудза також впливає тільки позитивно. Каротиноїди, які знаходяться в складі продукту, покращують гостроту зору.
Вітаміни групи В, що знаходяться у складі кукурудзи, покращують нервову систему людини. Тому продукт є помічником у подоланні дратівливості, стресу та депресії.
Користь кукурудзи для дітей
Фото: envato.com
Для дитини кукурудза має неоціненну користь. Вона має необхідні всі поживні речовини, необхідні для розвитку дитячого організму. Наприклад, кремній зміцнює емаль молочних зубів, а пектин і клітковина відновлюють мікрофлору кишечника.
Давати зерна кукурудзи можна дітям віком від 3-х років. Для малюків молодше можна додавати у вигляді прикорму кукурудзяну кашу у віці 9-10 місяців.
Протипоказання
Не дивлячись на те, що кукурудза насичена цінними мікроелементами, надмірне її споживання може нашкодити організму. Не слід споживати кукурудзу у великій кількості людям, які мають такі захворювання: тромбози, підвищене згортання крові, виразка шлунку та інші. Вважається, що кукурудза викликає метеоризм.
Приготування кукурудзи
Фото: envato.com
Деякі люди полюбляють вживати кукурудзу сирою. Так у ній зберігається максимальна кількість корисних елементів. У кулінарії кукурудза є як самостійною стравою, так і інгредієнтом для популярних національних страв: тамалес у Аргентині, мамалига у Молдові, мчаді у Грузії, тортильї у Мексиці.
Найпростіший спосіб приготувати кукурудзу - зварити або обжарити кукурудзяні качани. Їсти її можна як самостійну страву або додати зерна до салатів чи використовувати як гарнір. Є декілька незвичайних, але легких способів приготування кукурудзи:
Кукурудза на мангалі. Сирі качани розріжте на невеликі шматки, посоліть та змажте вершковим маслом. Далі обжарюйте їх на мангалі або грилі 15 хвилин. За смаком можна додати сир або бекон.
Кукурудза у духовці. Сирі початки розкладіть на противні та змажте оливковою олією з часником. Кожну кукурудзу окремо загорніть у фольгу та запікайте у духовці 30-45 хвилин.
Кукурудза по-мексиканськи. Зваріть качани кукурудзи до готовності (10-20 хвилин). Потім змішайте майонез, сметану та лимонний сік, змастіть цим соусом готові початки. Зверху присипте кукурудзу сиром та паприкою для пікантності.
До речі, кукурудза вважається низькокалорійним продуктом. Поживна цінність продукту 80-120 ккал на 100 грам. Показники можуть змінюватися в залежності від сорту та методу приготування.
Як смачно приготувати кукурудзу -відео
Кукурудза - продукт, користь якого важко переоцінити. Вона містить в собі багато цінних елементів: вітаміни групи В, С,Е, РР, клітковину та бета-каротин. Отже, споживати кукурудзу не тільки смачно, а ще й корисно!