Дієта при гастриті — що треба їсти, щоб шлунок не болів
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Дієта при гастриті — що треба їсти, щоб шлунок не болів

Дієта при гастриті — що треба їсти, щоб шлунок не болів
Джерело:  online.ua

Гастрит - поширена хвороба, яка супроводжується болем у животі, здуттям, печією та іншими неприємними симптомами. Вона потребує лікування, яке неефективне без спеціальної дієти. Гід Онлайн розповідає, яка дієта потрібна при гастриті, що можна і не можна їсти, скільки часу потрібно дотримуватися дієти і що їсти в період загострення хвороби.

Гастрит — це запалення слизової оболонки шлунку, що призводить до порушення його роботи. Причини виникнення гастриту різні: неправильне харчування, шкідливі звички, низька якість продуктів, нестача вітамінів в організмі, стрес. Ігнорувати гастрит не можна, адже це призведе до неприємних наслідків.

Проявляється захворювання у кожного індивідуально. Як правило, це біль у животі, нудота і блювання, печія і відрижка, здуття живота. При лікуванні лікарі наряду з медикаментами призначають дієту. Вона допомагає нормалізувати роботу шлунку і не допустити рецидив захворювання. Детальніше про дієту при гастриті ми зараз розповімо.

Що потрібно їсти на сніданок при гастриті?

Фото: envato.com

При гастриті снідати потрібно легкою їжею і невеликою порцією. Всі елементи страви мають бути поживними, багатими на білки, вуглеводи і дарувати ситість на кілька годин. Не варто їсти занадто багато. Краще з’їсти невелику порцію і взяти з собою на роботу чи навчання перекус. Зазвичай основу ранкового меню при гастриті складають яйця, каші і фрукти, зелений чай або молоко.

Ідеї смачних і поживних сніданків при гастриті:

  • Омлет з молоком — легка та поживна страва, що має у складі білок;

  • Вівсяна каша (можна додати яблуко) — багата на вітаміни та складні вуглеводи;

  • Гречана каша на молоці — багата залізом, фосфором, калієм;

  • Яйце пашот — оригінальний варіант приготування яєць, котрий урізноманітнить меню;

  • Запіканка з тикви і кабачків — поживний варіант, багатий на вітаміни і мікроелементи.

Що не можна їсти при гастриті?

Фото: pixabay.com

При гастриті потрібно виключити з раціону деякі продукти. Це стосується жирних, смажених і «важких» страв. Список продуктів, які потрібно повністю або частково виключити з раціону, при гастриті такий:

  • Копчене м’ясо та риба;

  • Газовані солодкі напої по типу Кока-кола, Спрайт, Фанта, енергетичні напої, квас;

  • Цитрусові та томатний соки (інші краще мінімізувати) ;

  • Здобні хлібобулочні вироби;

  • Кава (можна не виключати з раціону повністю, але краще мінімізувати);

  • Консервовані м’ясо і риба;

  • Кетчуп, майонез і соуси на їх основі;

  • Магазинні сосиски, ковбаса;

  • Виноград, диня;

  • Солодкі торти, тістечка, цукерки;

  • Овочі і фрукти в розсолі або маринаді;

  • Часник та імбир.

Скільки часу потрібно сидіти на дієті при гастриті?

Дієта — невід’ємна частина лікування гастриту. Адже саме завдяки дієті можна заспокоїти роздратовану слизову оболонку шлунку і допомогти відновити нормальне функціонування цього органу. Також дієта допомагає попередити рецидив гастриту.

Якщо не дотримуватися дієти, то лікування від дорогих препаратів не матиме потрібного ефекту. Скільки ж потрібно дотримуватися дієти? Тут все дуже індивідуально і залежить від стану та самопочуття. У середньому дієту потрібно тримати близько місяця. З настанням полегшення можна відійти від правил і дозволити собі більше смаколиків.

При загостренні хвороби лікар призначає строгу дієту. Те, скільки тримати таку дієту, залежить також від змін і стану пацієнта. Цей термін може варіюватися від кількох днів до 2-3 тижнів.

Що можна їсти при гастриті в період загострення?

Фото: envato.com

При загостренні гастриту потрібно дуже пильно дотримуватися дієти. Щоденний раціон повинен складати з «легких» страв, варених або приготованих на пару. В них потрібно не додавати приправ і соусів. Також прибираємо цукор, макарони, бобові. Всі соки, газовані напої також під забороною. Можна лише несолодкий чай.

Приклади меню при гострому гастриті

Варіант 1

  • Сніданок: омлет на пару, манна каша, чай;

  • Обід: гречаний суп, риба на пару, компот;

  • Вечеря: протерта рисова каша на молоці, кисіль;

  • Перекус: сир, перетертий з фруктами.

Варіант 2

  • Сніданок: відварене некруте яйце, сухарі, гречка, молоко;

  • Обід: рисовий суп, курячі котлети на пару, картопляне пюре, чай;

  • Вечеря: яблучно-морквяний рулет, компот;

  • Перекуси: запечене яблуко.

Варіант 3

  • Сніданок: Яйце пашот, чай, сухарі, компот;

  • Обід: овочевий суп, відварене м’ясо, овочі, кисіль;

  • Вечеря: відварна риба з картопляним пюре, чай;

  • Перекуси: склянка молока.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?