Імбир часто називають овочем чи коренеплодом - це не зовсім так. Це багаторічна трав'яниста рослина, коріння якої вважаються пряністю. Але імбир - не тільки корисна приправа. ГастроГід Онлайн розповідає, чим корисний і шкідливий імбир для організму.
Історія
Фото: envato.com
Імбир відомий людству дуже давно. Першими письмовими свідченнями визнання унікальних якостей цієї рослини можна назвати тексти канонічної ведичної медицини, яким налічується більше п'яти тисяч років. Користь імбиру відзначена і в працях Авіценни та Гіппократа, і в роботах Конфуція.
Кисети з імбирним коренем були виявлені в Китаї, в розкопках поховань II століття до н. е. Однак, і до цієї знахідки вже було зрозуміло, що імбир має східне походження. Вважається, що вперше його почали культивувати в Індії, де він був зведений в статус цілющої спеції, і звідти вже потрапив в Китай.
Широке поширення по країнам Європи імбир отримав завдяки арабським торговцям, які знали сенс в прянощах і спеціях. В наші дні імбир обробляють не тільки в Китаї і Індії, але і в Бразилії, Нігерії, Австралії, на Ямайці та Барбадосі.
Розроблені навіть методики домашнього вирощування цього чудового кореня − для країн з помірним кліматом.
Склад
Процентний вміст речовин в 100 грамах свіжого імбиру приблизно такий:
79,9% води;
15,8% вуглеводів;
2% харчових волокон;
1,8% білків;
0,8% жирів;
0,8% золи.
Природа так щедро наділила імбир вітамінами, мікроелементами і макроелементами, що він по праву займає лідерські позиції серед цілющих і пряних рослин.
У хімічному складі кореня присутні: практично повний перелік вітамінів групи В, тіамін, рибофлавін і ніацин, фолієва і пантотенова кислоти, холін, піридоксин.
Крім того, 100 гр імбиру містять 5 мг вітаміну С (аскорбінова кислота), калію − 415 мг, магнію − 43 мг, кальцію − 16 мг, а також натрій, фосфор, марганець, цинк, залізо, мідь і селен.
Чим корисний імбир?
Фото: envato.com
Як уже згадувалося, лікувальні властивості імбиру використовуються людством вже більше п'яти тисяч років. Його вживають і свіжим, і сухим − висушений мелений імбир відмінно піддається зберіганню і зручний для транспортування.
Крім застосування в якості прянощів, імбир маринують, зацукровують, а також готують з нього настої, відвари та чаї. Застосовується імбир як в терапевтичних, так і в профілактичних цілях.
Найважливіші властивості чудового кореню - здатність підвищувати імунітет, протизапальна та антимікробна дії. Імбир взагалі має дуже сприятливо впливати на систему травлення, він робить страви легкозасвоюваними. Імбир допомагає нормалізувати секрецію шлунка, пришвидшувати вироблення шлункового соку та запобігає розладам функціювання ШКТ.
Часто імбир застосовується при метеоризмі і діареї. Відварами, чаєм і настоями з сухого і свіжого імбиру ефективно лікуються недуги печінки, жовчного міхура і нирок.
Імбир також благотворно впливає на судини, чистить кров від «поганого» холестерину і запобігає тромбоутворенню. При цьому він нормалізує тиск і мозкову діяльність, зокрема − покращує пам'ять.
В онкології чудовий корінець успішно використовують для гальмування розвитку пухлин. В ортопедії імбир застосовують як знеболюючий засіб для м'язів і суглобів, в лікуванні артрозу, ревматизму і артритів.
Користь імбиру для жінок
Фото: envato.com
Окремо варто відзначити вкрай благотворний вплив імбиру на жіночий організм в цілому і репродуктивну систему зокрема. Їм лікують безпліддя і хворобливі симптоми менструального циклу.
Багатьом жінкам знайома властивість імбиру позбавляти від ранкової нудоти і запаморочення при вагітності.
Ще в давній ведичній медицині пряний імбирний корінь застосовувався в якості афродизіаку. Вітамін С, лізин і ефірні масла стимулюють приплив крові до жіночих статевих органів, підвищуючи їх тонус і викликаючи бажання.
Тижневий курс лікування для підвищення лібідо у жінок ідеально простий: потрібно з'їдати за дві години до сну часточку лимона, присипану сіллю та імбирним порошком.
Імбир в кулінарії
Фото: envato.com
Спробуйте хоча б одного разу застосувати чудову спецію в якості добавки в улюблені страви, і відмовитися від імбиру ви вже не зможете. Він відмінно гармонує з овочами і будь-якими видами м'яса, надаючи простим звичним продуктам вишуканий смак і благородний багатий аромат.
У перших стравах, других стравах і салатах імбир використовується, як правило, свіжим. У десерти і випічку додається імбир порошковий.
Японська і китайська кухня не може бути без маринованого імбиру, так добре відомого шанувальникам суші. У зацукрованому вигляді імбир використовують для варення, мармеладу, цукатів і цукерок.
Шик і розкіш сучасної кулінарії − найширша різноманітність соусів і пряних сумішей неможливі без імбиру.
Не обходяться без нього виробники консервованих овочів і шанувальники напоїв − міцних і не дуже. Широко відомі і вживані в світі імбирна горілка та англійське імбирне пиво, а також відомий імбирний ель - «джинджер Ейл».
Чим шкідливий імбир?
При всіх позитивних якостях навіть у такого корисного продукту, як імбир, є протипоказання.
В першу чергу варто виключити імбир людям, що страждають гастритами, виразкою шлунка і цирозом печінки, і людям, які мають камені в жовчних шляхах.
Ішемія і високий тиск також є попередженням про те, що імбир вживати не варто.
Явним протипоказанням до застосування імбиру є наявність будь-якої кровотечі, високої температури і гострої алергічної реакції.
При грамотному застосуванні і правильно розрахованих дозах цілющий корінь імбиру подарує вам швидкий метаболізм, відмінний апетит, високий життєвий тонус і не один рік здорового, повноцінного життя. Недарма на історичній батьківщині, в Індії, імбир з незапам'ятних часів визнаний панацеєю, засобом від всіх хвороб − чарівний корінь, лікуючий тіло, зігріваючий душу і приводячий до ладу думки.