Новорічні прянички — це один з головних атрибутів святкування Нового року та Різдва. Поєднання пікантних спецій та солодкого меду робить цей десерт справді неперевершеним. Цей смаколик можна додати до святкового столу як десерт, а можна використати в якості крутого та оригінального подарунку. Гід Онлайн зібрав найкращі рецепти імбирних пряників на будь-який смак - готуйте їх на свята і не тільки.
Вважається, що виготовляти імбирні пряники почали ще в Греції у 2400 р. до н.е. Тверде печиво, іноді позолочене сусальним золотом у формі тварин, королів і королев, було основним продуктом на середньовічних ярмарках в Англії, Франції, Голландії та Німеччині. Велику популярність смачні прянички отримали після виходу в світ казки про Гензель і Гретель та казковий пряниковий будиночок. Згодом пряники стали невід’ємним атрибутом зимових свят і улюбленим смаколиком діток.
Імбирні пряники - класичний рецепт
Фото: pexels.com
Ці смачнючі чоловічки вже встигли стати справжнім символом Нового року та Різдва. Вони смачні, просто та швидко готуються. Їх можна приготувати до столу або презентувати у якості подарунків. Таке печиво має оригінальний імбирний смак, а глазур додасть солодкого смаку.
Нам знадобиться:
Вершкове масло – 100 г;
Борошно – 2 склянки;
Цукор – 1 склянка;
Яйця – 1 шт.;
Сода – пів ч.л.;
Сухий імбир та кориця – по 1 ч.л.;
Для глазурі:
Цукрова пудра – 3 ст.л.;
Сік лимона – 1 ст.л.;
Приготування:
Для початку у великій мисці змішайте сухі інгредієнти: борошно, спеції, соду. Можна додати трохи солі, щоб підсилити смак спецій.
Збиваємо вінчиком масло з цукром, додаємо яйце.
Потім змішуємо рідку та суху суміші, обережно вимішуємо тісто. Покладіть його в холодильник на пів годинки.
Розкатайте тісто шириною 2 мм, за допомогою спеціальної форми виріжте майбутні пряники. Викладіть їх на деко, застелене пергаментним папером. Ставимо пряні в духовку, розігріту до 180 градусів, на 5-7 хвилин.
Для глазурі змішайте цукрову пудру з лимонним соком, за необхідності додайте барвники.
Зубочисткою акуратно нанесіть потрібний малюнок на охолонувші прянички.
Як приготувати імбирні пряники - покроковий рецепт (відео)
Різдвяний будиночок з імбирних пряників - рецепт
Пряниковий дім — це чудовий варіант декору пряників. Але не варто перейматися, готувати такий дім не надто й складно. Це гарна можливість весело провести час з дітьми та приготувати чарівний будиночок.
Нам знадобиться:
Борошно – дві склянки;
Яйце – 1 шт. та 1 жовток;
Цукор – половина склянки;
Вершкове масло – 150 г;
Мед – 3 ст.л.;
Кардамон, кориця, гвоздика, імбир – по 1 ч.л.;
Для глазурі:
Білок яйця – 1 шт.;
Цукрова пудра – 2 ст.л.;
Лимонний сік – 1 ст.л.;
Цукати, цукерки для прикрашання;
Приготування:
Для початку замішуємо тісто: в окремих мисках змішуємо рідкі та сухі інгредієнти, а потім поєднуємо їх, вимішуючи м’яке та еластичне тісто.
Далі розкатуємо тісто та вирізаємо майбутні частини будинку. Можна придбати готові формочки чи зробити ескіз на папері та вирізати ножем по трафарету. Має вийти чотири стіни.
Запікаємо підготовані інгредієнти при температурі 180 градусів протягом 10-15 хвилин.
Збиваємо яєчний білок, додаємо цукрову пудру, лимонний сік допоки не утворяться тверді піки.
Починаємо збирати будиночок: скріплюємо половинки будиночку за допомогою підготованої глазурі. За бажанням можна прикрасити цукатами, різнокольоровими цукерочками.
Як приготувати дім з пряників — відео
Печиво «подвійний шоколад»
Фото: unsplash.com
Цей рецепт відрізняється шоколадними нотками. Ми пропонуємо варіант печива з «подвійною дозою» шоколаду. Вони виходять дуже смачні та духмяні. Готуються вони дуже просто та швидко, не займають багато часу. Ідеально підійдуть для тих, хто обожнює шоколад.
Нам знадобиться:
Борошно – 2 склянки;
Цукор – половина склянки;
Мед – 2 ст.л.;
Яйця – 2 шт.;
Какао – 2 ст.л.;
Шоколадні дропси – 50 г;
Мелений імбир, кориця, кардамон – по 1 ч.л.;
Для глазурі:
Цукрова пудра – 3 ст.л.;
Сік лимона – 1 ст.л.;
Приготування:
Збиваємо вінчиком вершкове масло з цукром, додаємо мед і яйце. Окремо змішуємо борошно зі спеціями та какао. Обережно змішуємо суміші та вимішуємо тісто. Додаємо туди шоколадні дропси.
Розкатуємо тісто, вирізаємо форми печива. Викладаємо пряники на деко та запікаємо 7 хвилин при температурі 180 градусів.
Змішуємо лимонний сік та цукрову пудру і прикрашаємо печиво.
Веганське різдвяне печиво - рецепт
Для вегетаріанців та веганів ми також маємо рецепт особливого різдвяного печива. Вони виходять дуже хрусткі та за смаком не відрізняються від традиційних пряничків. Готуються вони дуже просто та швидко, головне — мати під рукою потрібні веганські інгредієнти.
Нам знадобиться:
Оливкова олія – половина склянки (можна замінити будь-якою рослинною);
Цукор – 1 склянка;
Борошно – 4 склянки;
Соєве або мигдальне молоко – пів склянки;
Патока рідка – пів склянки;
Мелені імбир, кориця, мускатний горіх – по 1 ч.л.;
Сода та розпушувач для тіста – по 1 ч.л.;
Для глазурі:
Цукрова пудра – 3 ст.л.;
Трохи молока;
Приготування:
У великій мисці збивайте цукор і олію приблизно 1 хвилину. Додайте патоку і молоко і збийте все вручну віночком.
В окрему миску просіяти борошно і додати решту сухих інгредієнтів (розпушувач, соду, сіль, спеції).
Додайте цю суху суміш у миску з вологими інгредієнтами і за допомогою великої дерев’яної ложки добре перемішайте до утворення тіста. Відкладіть його в холодильник на годинку.
На злегка присипаній борошном поверхні розкачайте тісто. Виріжте печиво формочками. Викладіть їх на деко, застелене пергаментним папером.
Розігрійте духовку до 180 градусів і поставте печиво випікатися на 8-10 хвилинок.
Змішайте цукор та молоко, нанесіть цю глазур на готові пряники.