Рис в деяких країнах світу є основною стравою. В українців цей продукт також частий гість на столі, оскільки дає довге відчуття ситості. Але чи тільки в поживній цінності переваги рису? ГастроГід Онлайн розповідає, навіщо їсти рис, які хвороби він лікує і чи дійсно на рисі можна схуднути.
Вживати рис в їжу почали приблизно в 6500 році до нашої ери. Сталося це в Азії. Сьогодні це основний продукт харчування для більшої частини азіатського населення. В Європу рис потрапив 1000 років тому, але тільки в 16-му столітті він набрав популярність, і сьогодні ми не можемо уявити наше життя без цих зерен.
Чим корисний звичайний рис?
Фото: envato.com
Найбільше люди знають про здатність рису регулювати травлення, закріплюючи стілець при діареї. Існує також думка, що рис - дієтичний продукт. Але дане твердження є спірним, бо рис досить калорійний, тому схуднути на рисовій дієті навряд чи вдасться.
У 100 г рису міститься 350 калорій, а також 7 г корисного білка і складні вуглеводи.
Рис містить крохмалі, які є джерелом такої важливої речовини, як глюкоза. Рисовий крохмаль володіє такими ж корисними властивостями, як клітковина. Потрібно багато часу, щоб розщепити його, забезпечуючи вивільнення глюкози і її засвоєння організмом. Це несе користь діабетикам, оскільки дозволяє регулювати рівень глюкози.
Уповільнене підвищення рівня цукру в крові корисно і здоровим людям, оскільки воно дозволяє уникнути проблем з деякими захворюваннями, зокрема, з діабетом другого типу. Але, як вже було сказано, це не означає, що ми можемо їсти рис стільки, скільки хочемо. Це відноситься як до білого, так і до коричневого рису.
Що лікує рис?
Фото: unsplash.com
Коричневий рис надає лікувальний вплив на організм при розвитку пухлин в товстій кишці, грудях і передміхуровій залозі. Це пов'язано з вдалою комбінацією клітковини і мінералів, що містяться в рисі.
Рис також багатий на вітаміни групи B, за винятком вітаміну B12. У магазинах здорового харчування продається суміш рисових висівок - популярний сьогодні засіб профілактики колоректального раку.
Рис є ефективним загальнозміцнюючим засобом. Він має здатність виводити зайву воду.
Рис корисний при каменях у нирках, і навіть допомагає при їх лікуванні. Але надмірне вживання рису може призвести до зневоднення організму. Тому при включенні рису в раціон потрібно подбати про збільшення обсягу споживаної рідини.
Цілюща користь рису є і при запальних процесах в організмі. Він знімає запалення, видаляє токсини і покращує загальне самопочуття.
Якщо у вас висока температура, то вам може допомогти рисовий відвар.
Для людей, які страждають алергією на глютен, рис - життєво важливий продукт. Він не містить такі білки. З рисового борошна можна готувати каші, запіканки, супи і багато інших страв, включаючи пельмені.
Як бачите, рис є джерелом великої кількості поживних і важливих для організму речовин, володіє по справжньому лікувальними і цілющими властивостями. А це дуже важливо для нашого організму. Чи не страждайте від жорстких обмежень та дієт. Використовуйте рис як доповнення до них.