Рецептів борщу існує безліч – від традиційних з буряками й томатами до незвичних – з кропивою та навіть грушею. Єдиного та правильного рецепту борщу не існує, адже в кожної господині ця страва виходить по-своєму. Гід Онлайн зібрав добірку найсмачніших рецептів борщу – класичного, з куркою, з м’ясом та без, у мультиварці та навіть у духовці.
Класичний борщ з м’ясом
Фото: envato.com
Щодо класичного борщу, то навіть досвідчені кулінари переконані, що такого рецепта не існує. На їх думку, єдине, що маємо – це сімейні рецепти, які іноді поєднані за регіональною ознакою.
Водночас у низці кулінарних книг та в інтернеті є чимало рецептів борщу, який вважається традиційним. Один із таких підібрали для вас.
Інгредієнти для класичного борщу:
вода – 1,5-2 літра;
свинина або яловичина на кістці – 400 грам;
буряк – 2 невеликі штуки;
морква – 1 штука;
цибуля – 3 середні штуки;
томатна паста – 2 столові ложки;
соняшникова олія – 4-5 столових ложок;
лимонна кислота – дрібка;
капуста білокачанна свіжа – 300 грам;
картопля – 4 середні штуки;
сіль, лавровий лист, зелень – за смаком.
сметана – по 1 столовій ложці в кожну тарілку;
зелень
Покроковий рецепт
Спершу треба зварити бульйон. Якщо маєте трилітрову каструлю, налийте туди 1,5-2 літра води. Далі треба закласти туди м’ясо та запалити газ на середнє полум’я. Страва краще смакуватиме, якщо м’ясо буде на кістці. Перед тим, як бульон закипить, знімаємо піну. А відразу після закипання бульйону накриваємо каструлю кришкою та варимо на повільному вогні 1-1,5 години.
Поки вариться бульйон, робимо засмажку. На грубій терці натираємо сирий буряк, а на середній – моркву. Також нарізаємо кубиками цибулю. Щоб усе це засмажити, розігріваємо у сковороді олію на середньому вогні. Далі висипаємо туди моркву з цибулею, смажимо 5 хвилин. Опісля додаємо буряк.До слова, аби борщ був по-справжньому червоним, буряк можна скропити соком лимона або невеликою кількістю оцту.
Після додавання буряка овочі смажимо ще 5 хвилин, додаємо томатну пасту, перемішуємо все і готуємо засмажку ще 5-7 хвилин.
Повертаємося до бульйону. Дістаємо з нього м’ясо. Поки воно холоне, кидаємо в бульйон нашатковану капусту. Картоплю нарізаємо соломинкою та додаємо в бульйон через 5-10 хвилин.
М’ясо відділяємо від кістки та нарізаємо кубиками і після цього м’ясо повертається в борщ. Страву солимо і додаємо засмажку. У фіналі приготування кладемо в борщ лавровий листок та посічену зелень, накриваємо кришкою і варимо ще 5-7 хвилин.
Подаємо класичний борщ зі сметаною та зеленню. Страву можна їсти відразу, але зауважимо, що наступного дня при приготування борщ стає ще смачнішим.
Український борщ - рецепт
Фото: envato.com
Інгредієнти:
Свинина або яловичина на кістці – 500 грам;
квасоля – 200 грам;
картопля – 4-5 штук;
свіжа білокачанна капуста – 200-250 грам;
цибуля – 1 штука;
морква – 1 штука;
томатна паста – 3 столові ложки;
буряк – 1-2 штуки;
яблучний оцет – 1 столова ложка;
зелень (кріп, петрушка),
часник – 2-3 зубки,
сало – 100 грам;
сіль за смаком,
цукор – 1 столова ложка;
червоний мелений перець;
паприка;
лавровий листок.
Покроковий рецепт
Як і в класичному рецепті борщу, для українського перш за все варимо бульйон. Для цього близько 30 хвилин варимо в каструлі м'ясо - що яловичину треба варити довше. Додаємо в бульйон замочену напередодні квасолю та варимо ще 30 хвилин – до напівготовності квасолі.
Нарізаємо кубиками картоплю та висипаємо до бульйону. Чекаємо, щоб вода закипіла та варимо 15 хвилин. Тим часом тонко шаткуємо капусту, висипаємо в бульйон, доводимо до кипіння і варимо 7-10 хвилин.
Беремося за буряк. Нарізаємо його тонкими соломинками або натираємо на тертці – кому як більше до вподоби. Далі кілька хвилин обсмажуємо буряк в олії на розігрітій сковорідці. Додаємо цукор, дрібку солі та 1 столову ложку яблучного оцту. Тушкуємо це все до готовності буряка.
Тепер готуємо засмажку. Натираємо на грубій терці моркву та нарізаємо невеличкими кубиками цибулю. Обсмажуємо овочі в олії на сковороді до золотистого кольору та додаємо томатну пасту.
Готову засмажку додаємо в бульйон, перемішуємо та варимо декілька хвилин. Є невеличка таємниця, як зробити колір борщу яскравим і насиченим: буряк треба висипати в каструлю лише наприкінці приготування страви. Після цього бульйону треба дати закипіти та варити ще 10 хвилин.
Готуємо до борщу часникову заправку. Товчемо або мелемо сало з часником, сіллю та зеленню. Ароматну заправку додаємо у борщ, коли він вже готовий, але ще кипить. Знімаємо каструлю з вогню, накриваємо кришкою та даємо страві настоятися не менше, ніж 30 хвилин. Готовий борщ подаємо зі сметаною.
Борщ з куркою - рецепт
Фото: envato.com
Інгредієнти:
Курячі стегенця – 1 штука;
Картопля – 3 штуки;
Морква – 3 штуки;
Цибуля – 1 штука;
Цибуля-порей – за смаком;
Часник – 2 зубка;
Петрушка – за смаком;
Свіжа білокачанна капуста – 1-2 штуки;
Відварений буряк – 2 штуки;
Томатна паста – за смаком;
Оливкова олія – за смаком;
Сіль – за смаком;
Перець чорний мелений – за смаком.
Покроковий рецепт
Наливаємо в каструлю 1,5 літра води та кладемо туди вимите куряче стегно. Туди ж додаємо петрушку, цибулю-порей та нарізану кружальцями моркву. Солимо це все та варимо до 30 хвилин на середньому вогні.
Після цього нарізаємо дрібними кубиками цибулю та тремо на грубій терці моркву.Ножем подрібнюємо часник та шинкуємо капусту, на грубій терці натираємо відварений буряк.
Потім чистимо картоплю і ріжемо її на однакові кубики. Заливаємо водою в окремій тарілці.
Готуємо засмажку, поки м’ясо продовжує варитися. Відправляємо на розігріту сковорідку з олією цибулю та моркву і пасеруємо їх декілька хвилин. Опісля додаємо у сковороду подрібнений часник і томатну пасту. Це все гарно перемішуємо та додаємо згодом натертий буряк. Додаємо спеції за смаком і тушкуємо цю суміш 7 хвилин на маленькому вогні.
Коли м’ясо звариться, дістаємо його разом з овочами з каструлі. В цей же бульйон висипаємо картоплю, а після закипання – і капусту та засмажку. Готуємо страву, допоки не звариться картопля. Водночас відділяємо м’ясо курки від кістки та кидаємо його в бульйон. До готового борщу додаємо сметану та зелень.
Борщ без м’яса - рецепт
Фото: envato.com
Інгредієнти
Свіжа білокачанна капуста – 400 грам;
картопля – 3-4 штуки;
буряк – 150-200 грам;
морква – 1 штука;
цибуля – 1-2 штуки;
болгарський перець – 1 штука;
корінь селери – 1 штука;
рослинна олія за смаком;
лавровий листок – 1-2 за смаком;
зелень;
сіль.
Покроковий рецепт
Трилітрову каструлю наповнюємо трохи більше, ніж до половини та ставимо на вогонь. Чистимо та ріжемо дрібними кубиками картоплю. Кидаємо її у воду, коли та закипить. Періодично забираємо піну від картоплі та зменшуємо вогонь.
Буряк, морква та селеру натираємо на терці для корейської моркви, щоб овочі вийшли у вигляді подовженої соломинки. Завдяки цьому борщ без м'яса набуде насиченішого смаку. Нарізаємо дрібною подовженою соломкою очищений болгарський перець.
Ріжемо дрібними кубиками цибулю та разом з болгарським перцем 5 хвилин смажимо в олії на добряче розігрітій сковороді до золотавого кольору.
Опісля відправляємо у сковорідку моркву і селеру, перемішуємо все та продовжуємо обсмажувати овочі.Потім додаємо в засмажку буряк і томатну пасту та смажимо 5-7 хвилин, щоб томатна паста трохи запеклася. Наливаємо у сковорідку трохи води та тушкуємо кілька хвилин.
Нашинковану капусту висипаємо в каструлю і варимо разом з картоплею. додаємо лавровий листок. Опісля готову овочеву заправку додаємо в каструлю і доводимо борщ до смаку, додавши солі та перцю. В самому кінці додаємо у борщ подрібнену зелень та часник. Варто зачекати, щоб борщ без м’яса настоявся.
Як приготувати борщ без м'яса - рецепт (відео)
Борщ у мультиварці - рецепт
Фото: envato.com
Інгредієнти:
Яловичина – 500 грам;
капуста – 400 грам;
цибуля – 100 грам;
картопля – 150 грам;
морква – 100 грам;
буряк – 300 грам;
томатна паста – 3 столові ложки;
часник – 3 зубчика;
сіль, перець, лавровий лист за смаком;
олія – 3 столові ложки;
лимон – половина.
Приготування:
Спершу дрібно нарізаємо цибулю. Наливаємо в чашу мультиварки олію, обираємо режим "Випічка" та обсмажуємо цибулю. Тремо на грубій терці моркву та додаємо її до цибулі, смажимо 10 хвилин. Додаємо до овочів томатну пасту і тушкуємо, помішуючи, 5 хвилин.
Потім додаємо до овочів натертий на грубій терці буряк та вичавлюємо сік половинки лимона. Солимо та перчимо. Тушкуємо всю суміш 10-15 хвилин.
У чашу мультиварки додаємо нарізані невеликими кубиками м'ясо та картоплю, нашинковану капусту, лавровий листок та чорний перець горошком. Заливаємо це все водою до позначки "максимум".
Обираємо режим "Суп" і виставляємо таймер на 1 годину. Коли почуєте сигнал сповіщення про завершення програми, вимкніть мультиварку та відкрийте кришку. Перемішайте борщ, додайте дрібно порізаний або вичавлений часник. Готово.
Борщ в духовці - рецепт
Фото: freepik.com
Інгредієнти:
Куряче м’ясо – 300 грам;
квашена капуста – 200 грам;
буряк – 2 штуки;
картопля – 1 штука;
цибуля – 1 штука;
морква – 1 штука;
томатна паста – 1 столова ложка;
лавровий листок – 1 штука;
часник – 2 зубчики;
зелень, сіль та перець за смаком;
олія.
Покроковий рецепт
Перш за все, варимо або запікаємо до готовності буряки. Ріжемо невеликими шматочками картоплю за кидаємо в каструлю. Туди ж додаємо нарізане шматочками м’ясо й капусту.
Готові буряки очищуємо, натираємо на грубій тертці або нарізаємо на невеликі шматочки, викладаємо в каструлю.
Обсмажуємо на олії у сковорідці нарізану цибулю і терту моркву до м'якості. Висипаємо у сковорідку дрібно нарізану зелень, додаємо томатну пасту і обсмажуємо 3 хвилини на середньому вогні.
Готову засмажку викладаємо в каструлю, додаємо лавровий листок, часник. Заливаємо це все окропом, накриваємо кришкою та відправляємо в заздалегідь розігріту до 170-180 градусів духовку на 1 годину. Солимо та перчимо за смаком.
Ідеальний борщ - рецепт (відео)
Смачного!