У понеділок, 15 червня у християн починається Петрів піст - він триватиме 27 днів і закінчиться 11 липня, напередодні великого православного свята апостолів Петра і Павла. Цей піст вважається нестрогим, але має свої правила, які диктують, що можна і не можна їсти в певні дні тижня, а також як себе правильно вести в цей особливий релігійний період. ONLINE.UA публікує календар харчування на Петрів піст по днях, а також розповідає, що можна і не можна робити в цей період.
Петрів піст 2020 - коли починається і закінчується
Тривалість Петрового посту змінюється щороку. Вона залежить від дати Великодня і Трійці, після якої піст починається через тиждень. Так як Трійцю в 2020 році відзначали 7 червня, то значить з 15 червня починається особливий релігійний період підготовки віруючих до свята Петра і Павла (12 червня).
В церкві нагадують, що Петрів піст - це, перш за все, молитва, причастя і сповідь, а також утримання від дозвільного проведення часу. Отже в цей преиод православні християни повинні очищати душу і тіло молитвами, покаянням і відмовою від м'ясних, молочних продуктів і яєць.
Що можна і не можна їсти в Петрів піст - календар харчування по днях
Головна заборона в їжі в Петрів піст діє на м'ясо, молоко і яйця. При цьому віруючим дозволено вживати в їжу рибу. До речі, пов'язано це з тим, що апостол Петро, який народився в сім'ї рибалки, завжди вважався покровителем рибалок. Правда, по середах і п'ятницях під забороною і рибні страви - в ці дні можна харчуватися тільки сирою їжею.
Календар харчування по днях:
15, 22 29 червня, 6 липня (понеділок) - день гарячої їжі без масла. Дозволені овочеві і круп'яні супи, тушковані овочі, гриби, каші;
16, 23 30 червня, 7 липня (вівторок) - будь-яка пісна їжа з рослинним маслом, а також риба;
17, 24 червня, 1, 8 липня (середа) - сухоядение (хліб, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи і мед);
18, 25 червня, 2, 9 липня (четвер) - будь-яка пісна їжа з рослинним маслом, а також риба;
19, 26 червня, 3, 10 липня (п'ятниця) - сухоядение (хліб, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи і мед);
20, 27 червня, 4, 11 липня (субота) - будь-яка пісна їжа з рослинним маслом, а також риба;
21 28 червня, 5 липня (неділя) - дозволяється пісна їжа з додаванням рослинної олії, риба і можна пити вино.
У Петрів піст можна їсти овочі, будь-які фрукти, гриби, горіхи і сухофрукти, крупи і макарони, бобові, мед. Дозволяється їсти рибу і морепродукти (в тому числі ікру). Під забороною м'ясо і м'ясні продукти (в тому числі ковбаса, сало, консерви і сосиски), молоко і молочні продукти (йогурт, сметана, кефір, сир і сир, вершкове масло, згущене молоко і морозиво), яйця. У період посту можна готувати легкі супи: картопляний, гороховий і з галушками. Також традиційними стравами в Петрів піст вважаються пісний борщ, холодна пісна окрошка і холодник (холодний суп на кислому квасі) - ці страви особливо актуальні по середах і п'ятницях, тобто в дні суворого посту, коли під забороною не тільки їжа тваринного походження, а й риба, і навіть рослинне масло.
Що не можна робити в Петрів піст - головні заборони
У Петрів піст рекомендується уникати занять рукоділлям - за народними прикметами, голкою можна "зашити" все хороше і залучити в своє життя щось погане. Також не можна стригтися, щоб не втратити на все життя щастя і удачу. У дні посту потрібно намагатися не брати і нічого не давати в борг. Напередодні свята Петра і Павла рекомендується провести в будинку або квартирі генеральне прибирання і винести все сміття.
Церква не вітає ніяких весіль в Петрів піст. Згідно з народними повір'ями, сім'я, яка зіграла весілля в Петрів піст,не буде міцною і, швидше за все, швидко розпадеться через постійні сварки та скандали.
У цей період необхідно зосередитися на боротьбі з гріхами і спокусами, обмежити відвідування розважальних заходів і скоротити час в соціальних мережах.
Раніше ONLINE.UA повідомляв, що церкви в період карантину працюють за новими правилами - як тепер проводяться богослужіння і причастя.