За традиціями на столі у Святвечір, 6 січня, має бути 12 страв - всі вони повинні бути пісні. Чому саме 12 страв? Про це існує багато міфів і легенд, але точно не відомо. Можливо, це пов’язане з кількістю місяців у році: по кожній страві на кожен місяць. А можливо, така цифра пов’язана з кількістю апостолів. о приготувати на Святвечір? Гід Онлайн підготував 12 пісних рецептів, які можна приготувати до Різдва.
Кутя - рецепт головної страви на Святвечір
Головною стравою Різдва є кутя. За традиціями, кутя пов’язана з поклонінням Богу. Для того, щоб покращити свої статки та прожити увесь майбутній рік в злагоді, потрібно розпочати вечерю на Святвечір з ложки цієї страви і закінчити нею ж. Загалом існує три види куті: Багата — на Різдво, Щедра — на Старий Новий рік і Голодна — на Хрещення.
Тому на Різдво прийнято готувати страву з багатьма інгредієнтами. Адже чим багатша кутя на Різдво, тим ліпше. Основою куті можуть бути зерна пшениці, перловки, ячменя і рису. Пропонуємо цікавий варіант приготування страви.
Інгредієнти:
Пшениця – 1 склянка;
Мак – 4 ст.л.;
Волоський горіх – половина склянки;
Цукати, сухофрукти – 5 ст.л.;
Мед.
Приготування:
Попередньо замочіть зерна на кілька годин у холодній воді. Потім проваріть зерна до готовності протягом 3 годин.
Сухофрукти, мак і цукати обдайте кип’ятком.
Змішайте пшеницю, горішки, мак, сухофрукти і заправте страву медом.
Як приготувати кутю — відео
Узвар - рецепт різдвяного напою
Фото: envato.com
Традиційний святковий напій, який обов’язково має бути на столі, — це узвар. Він символізує життя, яке Бог подарував кожному з нас. Цей напій є одним з головних на столі Щедрого вечору і Різдва. Його основу складають сухофрукти і вода. Додавати можна все, що забажає душа, але традиційно хазяйки додають сушені яблука і груші, вишню, курагу, плоди глоду.
Нам знадобиться:
Чорнослив – 100 г;
Сушені груші – 100 г;
Вишні сушені – 50 г;
Мед – за смаком;
Вода – 3 л.
Приготування:
Обдайте всі сухі інгредієнти кип’ятком та гарно промийте.
Додайте їх у воду та поставте варитися на маленький вогонь.
Коли закипить вода, проваріть напій ще 20-30 хвилин, вимкніть воду і дайте постояти трохи під кришкою.
Закуска на Святвечір - рецепт
Фото: envato.com
На традиційному різдвяному столі однією зі страв є закуски. Але це не звичні брускети або рулетики, які ми звикли готувати на інші свята. Не забувайте, що навіть закуски на столі мають бути пісними.
Тут у нагоді стають домашні заготовки та соління. Діставайте з полиць та антресолей закатані огірки, помідори, гриби. Викладайте на тарілку асорті з солінь та подавайте їх до столу.
Салат на Святвечір - пісний рецепт
Фото: envato.com
Звичні олів’є та мімоза не підійдуть для святкового пісного столу. Саме тому їм на заміну потрібно приготувати легкий салат з дозволених продуктів. На допомогу приходить всім відомий салат з буряком. Кожна господиня має власний рецепт бурякового салату, туди додають квашену капусту, рибу, соління. Ми пропонуємо універсальний варіант.
Нам знадобиться:
Буряк – 4 шт.;
Огірки солоні – 4 шт.;
Картопля – 5 шт.;
Морква – 2 шт.;
Зелений горошок консервований – 1 банка;
Соняшникова олія.
Приготування:
Відваріть буряк, морву, картоплю до готовності, очистіть і наріжте кубиком.
Солоні огірки також наріжте кубиком.
Змішайте підготовлені інгредієнти, додайте консервований горошок, перемішайте, посоліть і заправте соняшниковою олією.
Різдвяний борщ - рецепт
Фото: unsplash.com
На Різдво господині зазвичай готують смачний борщ. Але у нього дуже цікавий рецепт - пісний. Його готують не на звичному м’ясному бульйоні, а на овочевому. До речі деякі хазяйки навіть готують борщ з додаванням риби, на рибному бульйоні. Але ми пропонуємо рецепт традиційної пісної страви
Капуста – 300 г (четвертина середнього качану);
Буряк, морква, лук – по 1 шт.;
Картопля – 3 шт.;
Квасоля – 1 склянка;
Томатна паста – 30 г;
Часник – 2 зубці;
Сіль, перець за смаком
Приготування:
Для початку замочіть квасолю у холодній воді і дайте їй постояти 3-4 години, а краще на всю ніч.
Капусту тоненько нашинкуйте, картоплю, буряк, моркву наріжте кубиком.
Налийте в каструлю приблизно 2 літри води, покладіть квасолю, спеції, поставте на вогонь.
Через 30 хвилин додайте в каструлю овочі, доведіть до кипіння і варіть до м’якості овочів (особливо картоплі).
Потім додайте томатну пасту, розмішайте, проваріть ще хвилин 5 і вимкніть.
Гаряча страва на Святвечір - рецепт
Фото: unsplash.com
На свято прийнято готувати пісну страву з грибів та капусти. Ця страва на столі стане символом продовження роду, сили та краси. Загалом готувати капустяні рулети можна з абсолютно різними начинками. Зазвичай це м’ясний фарш, але в умовах посту правила змінюються. Тепер начинкою можуть стати гречка, рис, рибний фарш або гриби.
Нам знадобиться:
Капуста савойська – 1 шт.;
Морква – 1 шт.;
Цибуля – 1 шт.;
Гриби – 300-400 г;
Рис – 100 г.
Приготування:
Капусту розберіть на листи і обдайте кип’ятком, щоб вони стали м'якими.
Відваріть рис до півготовності, натріть моркву на тертці, наріжте гриби кубиком.
В кожен листок капусти викладіть начинку та щільно загорніть.
Поставте рулети з капусти тушкуватися на середньому вогні протягом 30-40 хвилин.
Пісні вареники на Святвечір - рецепт
Другою гарячою стравою на Різдво є пісні вареники. Їх готують з грибами, картоплею і цибулею, і навіть з рибою. Ця страва є символом злагоди, гармонії і достатку в родині. Головна фішка в тому, що рецепт до Різдва є абсолютно пісним, без заборонених продуктів.
Нам знадобиться (для тіста):
Кефір – 200 мл;Борошно – дві склянки;Соняшникова олія – 2 ст.л.;Сіль, сода 2 по половині ч.л.
Для начинки:
Гриби (на вибір) – 300 г;
Цибуля – 1 шт.;
Оливкова олія.
Приготування:
Кефір, олію, сіль, соду змішуємо, потроху всипаємо муку, замішуючи тісто.
Гриби та цибулю нарізаємо кубиком, обсмажуємо на пательні хвилин 15, майже до готовності.
Тісто розкачуємо, вирізаємо кружечки, в центр накладаємо начинку. Зліплюємо вареники.
Готові вареники відварюємо 7-10 хвилин і подаємо до столу.
Як приготувати пісні вареники — відео
Картопляна страва на Святвечір
Фото: pixabay.com
Незамінними є страви з картоплі на столі до Різдва. Найкращий варіант — просто відварна картопля з кропом. З картоплі можна приготувати смачні деруни ( без яєць), запікти її з грибами, обсмажити, або навіть наслідувати сучасні тренди і приготувати картоплю фрі. Для більшого смаку можна приготувати пісний соус з зеленню та часником. Пропонуємо швидкий і простий варіант вареної картоплі.
Нам знадобиться:
Картопля – 500 г;
Кріп – середній пучок;
Оливкова або соняшникова олія
Приготування:
Картоплю очистіть та відваріть до готовності.
Зверху посипте кропом (якщо не маєте пучок живого, можете замінити на сушений) та полийте олією.
Добре перемішайте і подавайте до столу.
Овочеве рагу - рецепт
Фото: unsplash.com
Ще одна страва, яка має доповнити традиційний стіл до Різдва — овочеве рагу. Воно пісне, а значить ідеально підійде до столу. Готується дуже просто і швидко, його основу складають улюблені овочі. Приготувати його можна як на одній пательні, так і порційно у горщиках. Пропонуємо варіант різдвяного рагу.
Нам знадобиться:
Картопля – 5 шт.;
Кабачки – 4 шт.;
Морква – 1 шт.;
Часник – 3 зубці;
Томати – 3-4 шт.
Приготування:
Картоплю, кабачки, моркву очищуємо і нарізаємо кубиком. Так само ріжемо і помідори. Часник очищуємо.
Картоплю з морквою обсмажуємо на пательні, через 10-15 хвилин додаємо кабачки, і ще через 10-15 хвилин томати. Вичавлюємо часник і добре перемішуємо.
Ставимо вогонь на мінімум і тушкуємо овочі ще протягом 15 хвилин, іноді помішуючи. Потім вимкніть вогонь і дайте рагу настоятися під кришкою.
Запечена риба на Святий вечір - рецепт
Фото: unsplash.com
На столі на Святий вечір обов’язково має бути рибна страва. Яка саме буде риба та яким чином приготована — не важливо. Зазвичай до Різдва готують коропа, ляща або лосося. Пропонуємо смачний рецепт запеченої риби у духовці.
Інгредієнти:
Філе форелі – 500 г;
Спеції для риби — 15 г;
Соняшникова олія;
Лимон – 3 скибки
Приготування:
Філе форелі змастіть олією, додайте спеції.
Поставте в духовку, розігріту до 200 градусів на 40 хвилин.
Пред подачею, прикрасьте лимоном. За бажанням можна додати свіжі або запечені овочі.
Смачний хліб на Різдво - рецепт
Фото: unsplash.com
Дуже важливим є святковий хліб на Різдво. Адже з давніх-давен саме хліб був символом добробуту, фінансового благополуччя, гармонії в родині. Вважається, що домашній хліб дарує всім, хто його скуштує, енергію, здоров’я, силу. Спекти його можна в будь-якому вигляді: пампушки, каравай або брусочком. Різдвяний хліб відрізняється своєю ситністю і цікавим смаком.
Нам знадобиться:
Борошно – 300 г;
Дріжджі – 1 упаковка (5г);
Сочевиця – 100 г;
Морква – 1 шт.;
Олія соняшникова або оливкова;
Приготування:
Змішуємо дріжджі, борошно, соняшникову олію, додаємо трохи води і замішуємо тісто.
Відварюємо сочевицю, натираємо моркву і додаємо до тіста.
Викладаємо тісто у форму, випікаємо при температурі 200 градусів приблизно 25-30 хвилин.
Пісний десерт на Святвечір - рецепт
Традиційний різдвяний смаколик, що подобається і дорослим, і дітям — це печенні яблучка з медком. Це простий рецепт, котрий дуже швидко готується. Наші предки асоціювали яблука з любов’ю та злагодою, тому вони обов’язково повинні бути на святковому столі.
Нам знадобиться:
Яблука – 6 штук;
Мед – 6 чайних ложок;
Волоські горіхи – 50 г;
Кориця
Приготування:
З яблук вирізається центр, а в середину викладаються мед, горіхи і посипаються корицею.
Викладіть яблука на деко, застелене пергаментним папером, в запікайте 20 хвилин при температурі 180 градусів.
Як приготувати печені яблука — відео
Смачного Святвечора та Різдва Христового! Зі святом!