Що приготувати на Масницю 2022 — смачні рецепти на святковий тиждень
Категорія
Рецепти
Дата публікації

Що приготувати на Масницю 2022 — смачні рецепти на святковий тиждень

Що приготувати на Масницю 2022 — смачні рецепти на святковий тиждень
Джерело:  online.ua

Масниця — це свято, яке в першу чергу асоціюється з млинцями. Але не тільки млинці готують на Масляну. Якщо плануєте кликати гостей та збирати рідних, то здивуйте їх різноманітними стравами. Гід Онлайн пропонує оригінальні рецепти на кожен день Масляної 2022 - це смачні та прості в приготуванні страви з риби і грибів, пироги та рулети.

Рецепти на Масляну 2022 - меню на кожен день

Філе сібаса під соусом

Перший день Масляного тижня (понеділок) — «Зустріч». Його прийнято святкувати широко. У гості кличуть близьких друзів і рідних, частують їх смачними та поживними стравами. Головною стравою столу має бути риба. Пропонуємо простий та швидкий рецепт сібаса під соусом.

Нам потрібно:

  • Філе сібаса – 2 шт.;

  • Цибуля – 1 шт.;

  • Біле вино – 70 мл;

  • Винний оцет – 2 ст.л.;

  • Лимон – половинка 1 шт;

  • Вершкове масло – 150 г;

  • Мед – 1 ч.л.;

  • Оливкова олія.

Приготування:

  1. Розігріваємо олію на пательні та обсмажуємо філе по 4 хвилини з кожної сторони.

  2. Дрібно ріжемо цибулю, викладаємо його в сотейник. Ставимо сотейник на маленький вогонь, додаємо туди винний оцет та вино. Тримаємо його на вогні протягом 10 хвилин, потім додаємо сік лимона і мед.

  3. Знімаємо з вогню, додаємо вершкове масло та починаємо швидко збивати вінчиком.

  4. Тепер на тарілку викладаємо обсмажене філе і поливаємо його соусом. Страва готова!

Рулет з маком

Вівторок Масляного тижня — «Заграші». У цей день відбуваються смотрини та сватання. Саме тому дівчата намагаються приготувати фірмові смаколики, щоб сподобатися сватам та майбутньому нареченому. І готували не лише млинці, а й смачні рулети з різними начинками. Героєм столу у вівторок стане рулет з маком.

Нам знадобиться:

  • Молоко (тепле) – 2 склянки;

  • Дріжджі для здоби – 11 г;

  • Борошно – 4 склянки;

  • Масло вершкове – 80 г;

  • Яйця – 1 шт;

  • Цукор – 100 г;

  • Сіль – 0,5 ч.л.;

  • Ванілін.

Для начинки:

  • Мак;

  • Цукор;

  • Вершкове масло;

  • Яйце для змащування;

Приготування:

  1. Підігріваємо молоко, додаємо туди сіль, цукор, ванілін та дріжджі. Через 10 хвилин вводимо розтоплене вершкове масло і яйце, насипаємо борошно і замішуємо тісто.

  2. Розкатуємо тісто, змащуємо вершковим маслом, насипаємо цукор та мак. Згортаємо рулет та даємо йому настоятися 20 хвилин. Змащуємо збитим яйцем.

  3. Відправляємо запікатися при температурі 180 градусів протягом 15-20 хвилин.

Пиріг зі шпинатом та фетою

Фото: envato.com

Третій день Масляної, середа — «Ласунка». У цей день було прийнято накривати стіл, запрошувати гостей та демонструвати свою гостинність та кулінарні вміння. Тещі у цей день запрошують зятя у гості.. На стіл ставлять свої коронні страви, але особливе місце виділяють пирогам. Саме тому у середу потрібно приготувати пиріг зі шпинатом і фетою.

Нам потрібно:

  • Вершкове масло – 300 г;

  • Борошно – 2 склянки;

  • Сметана – 3 ст.л.;

  • Шпинат – середній пучок (можна взяти заморожений);

  • Сир фета – 250 г;

  • Часник – 2-3 зубці;

  • Сіль, перець за смаком;

Приготування:

  1. Вершкове масло змішайте з борошном, сметаною, додайте трохи солі. Вимішуйте, доки тісто не стане еластичним.

  2. На пательні нагрійте шпинат, додайте туди сир фету.

  3. Розкатайте тісто, викладіть його у форму, додайте начинку.

  4. Запікайте 25 хвилин у духовці, розігрітій до 180 градусів.

Овочеве рагу

Фото: envato.com

Четвер Масляного тижня — «Розгуляй». У цей день починається період Широкої масляної. А значить, починали гуляти «на повну». На стіл готують печені та смажені страви, але без м’яса. Приготувати у цей день можна овочеве рагу. Пропонуємо простий і швидкий рецепт.

Нам потрібно:

  • Картопля – 5 шт.;

  • Морква – 1 шт.;

  • Гриби – 250 г;

  • Болгарський перець – 3 шт.;

  • Цибуля – 1 шт.;

Приготування:

  1. Овочі очищуємо та ріжемо кубиками. Гриби ріжемо пластинками, болгарський перець соломкою.

  2. Картоплю ставимо варитися у каструлі. Моркву, цибулю, гриби обсмажуємо на пательні та додаємо до картоплі. Туди ж додаємо і болгарський перець.

  3. Коли картопля стане м’якою і розвариться, страва готова.

Фаршировані гриби

П’ятниця Масляної — «Тещині вечерки». У цей день вже зять запрошує тещу у гості та пригощає смачненьким. Приготувати потрібно смачні та незвичайні страви, які здивують почесну гостю. Однією з таких страв можуть стати фаршировані гриби. Цей рецепт ідеально підійде для тих, хто не звик витрачати багато часу на приготування.

Нам потрібно:

  • Печериці – 10-15 шт.;

  • Твердий сир –50 г;

  • Цибуля – 1 шт.;

  • Сметана – 1 ст.л.;

  • Соняшникова олія – 100 мл;

  • Кріп, сіль, перець;

Приготування:

  1. Знімаємо ніжки у грибів, подрібнюємо їх, змішуємо з цибулею, нарізаною кубиком, сметаною, тертим сиром.

  2. Шляпки грибів викладаємо у форму для запікання та начиняємо начинкою. Збрискуємо олією та доливаємо трохи води.

  3. Ставимо гриби у духовку, розігріту до 220 градусів на 30 хвилин.

Скумбрія на грилі

Фото: envato.com

Шостий день Масниці (субота) — «Посиденьки зовиці». Для посиденьок зовиці було прийнято готувати складні та смачні страви. Головою столу має бути смачна риба. Скумбрія на грилі стане гарним доповненням суботнього масляного столу.

Нам потрібно:

  • Філе скумбрії на шкірі – 2 шт.;

  • Соєвий соус – 3 ст.л.;

  • Паприка – 1 ст.л.;

  • Часник – 2 зубці;

  • Оливкова олія;

Приготування:

  1. Стейки скумбрії змажте соєвим соусом, додайте паприку і слайси часнику.

  2. Викладіть скумбрію на гриль, додайте зверху трохи оливкової олії і обсмажуйте протягом 15-20 хвилин.

Печінковий торт

Останній день Масляної, неділя — «Прощена». Цей день - кульмінація свята. У неділю спалюють опудало, що супроводжується веселими гуляннями та радощами. Тому і стіл для святкувань готували багатий. Ставили на нього рибу, пироги, млинці, а також печінковий торт. Його рецепт ми вам і пропонуємо. Готується він хоч і не швидко, але точно вразить всіх гостей на святі.

Нам потрібно:

  • Печінка – 300 г;

  • Молоко – 1 склянка;

  • Яйце – 1 шт;

  • Борошно – 1,5 ст.л.;

  • Сметана – 300 г;

  • Часник – 3 зубці;

  • Соняшникова олія;

Приготування:

  1. Печінку, молоко, яйце і борошно викладаємо в чашу блендера, добре перемішуємо.

  2. З отриманої суміші починаємо випікати тонкі млинці.

  3. Змішуємо сметану та часник і перемащуємо ними кожен шар торту.

  4. Даємо йому настоятися та подаємо до столу.

Смачної Масляної!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?