Масниця — це свято, яке в першу чергу асоціюється з млинцями. Але не тільки млинці готують на Масляну. Якщо плануєте кликати гостей та збирати рідних, то здивуйте їх різноманітними стравами. Гід Онлайн пропонує оригінальні рецепти на кожен день Масляної 2022 - це смачні та прості в приготуванні страви з риби і грибів, пироги та рулети.
Рецепти на Масляну 2022 - меню на кожен день
Філе сібаса під соусом
Перший день Масляного тижня (понеділок) — «Зустріч». Його прийнято святкувати широко. У гості кличуть близьких друзів і рідних, частують їх смачними та поживними стравами. Головною стравою столу має бути риба. Пропонуємо простий та швидкий рецепт сібаса під соусом.
Нам потрібно:
Філе сібаса – 2 шт.;
Цибуля – 1 шт.;
Біле вино – 70 мл;
Винний оцет – 2 ст.л.;
Лимон – половинка 1 шт;
Вершкове масло – 150 г;
Мед – 1 ч.л.;
Оливкова олія.
Приготування:
Розігріваємо олію на пательні та обсмажуємо філе по 4 хвилини з кожної сторони.
Дрібно ріжемо цибулю, викладаємо його в сотейник. Ставимо сотейник на маленький вогонь, додаємо туди винний оцет та вино. Тримаємо його на вогні протягом 10 хвилин, потім додаємо сік лимона і мед.
Знімаємо з вогню, додаємо вершкове масло та починаємо швидко збивати вінчиком.
Тепер на тарілку викладаємо обсмажене філе і поливаємо його соусом. Страва готова!
Рулет з маком
Вівторок Масляного тижня — «Заграші». У цей день відбуваються смотрини та сватання. Саме тому дівчата намагаються приготувати фірмові смаколики, щоб сподобатися сватам та майбутньому нареченому. І готували не лише млинці, а й смачні рулети з різними начинками. Героєм столу у вівторок стане рулет з маком.
Нам знадобиться:
Молоко (тепле) – 2 склянки;
Дріжджі для здоби – 11 г;
Борошно – 4 склянки;
Масло вершкове – 80 г;
Яйця – 1 шт;
Цукор – 100 г;
Сіль – 0,5 ч.л.;
Ванілін.
Для начинки:
Мак;
Цукор;
Вершкове масло;
Яйце для змащування;
Приготування:
Підігріваємо молоко, додаємо туди сіль, цукор, ванілін та дріжджі. Через 10 хвилин вводимо розтоплене вершкове масло і яйце, насипаємо борошно і замішуємо тісто.
Розкатуємо тісто, змащуємо вершковим маслом, насипаємо цукор та мак. Згортаємо рулет та даємо йому настоятися 20 хвилин. Змащуємо збитим яйцем.
Відправляємо запікатися при температурі 180 градусів протягом 15-20 хвилин.
Пиріг зі шпинатом та фетою
Фото: envato.com
Третій день Масляної, середа — «Ласунка». У цей день було прийнято накривати стіл, запрошувати гостей та демонструвати свою гостинність та кулінарні вміння. Тещі у цей день запрошують зятя у гості.. На стіл ставлять свої коронні страви, але особливе місце виділяють пирогам. Саме тому у середу потрібно приготувати пиріг зі шпинатом і фетою.
Нам потрібно:
Вершкове масло – 300 г;
Борошно – 2 склянки;
Сметана – 3 ст.л.;
Шпинат – середній пучок (можна взяти заморожений);
Сир фета – 250 г;
Часник – 2-3 зубці;
Сіль, перець за смаком;
Приготування:
Вершкове масло змішайте з борошном, сметаною, додайте трохи солі. Вимішуйте, доки тісто не стане еластичним.
На пательні нагрійте шпинат, додайте туди сир фету.
Розкатайте тісто, викладіть його у форму, додайте начинку.
Запікайте 25 хвилин у духовці, розігрітій до 180 градусів.
Овочеве рагу
Фото: envato.com
Четвер Масляного тижня — «Розгуляй». У цей день починається період Широкої масляної. А значить, починали гуляти «на повну». На стіл готують печені та смажені страви, але без м’яса. Приготувати у цей день можна овочеве рагу. Пропонуємо простий і швидкий рецепт.
Нам потрібно:
Картопля – 5 шт.;
Морква – 1 шт.;
Гриби – 250 г;
Болгарський перець – 3 шт.;
Цибуля – 1 шт.;
Приготування:
Овочі очищуємо та ріжемо кубиками. Гриби ріжемо пластинками, болгарський перець соломкою.
Картоплю ставимо варитися у каструлі. Моркву, цибулю, гриби обсмажуємо на пательні та додаємо до картоплі. Туди ж додаємо і болгарський перець.
Коли картопля стане м’якою і розвариться, страва готова.
Фаршировані гриби
П’ятниця Масляної — «Тещині вечерки». У цей день вже зять запрошує тещу у гості та пригощає смачненьким. Приготувати потрібно смачні та незвичайні страви, які здивують почесну гостю. Однією з таких страв можуть стати фаршировані гриби. Цей рецепт ідеально підійде для тих, хто не звик витрачати багато часу на приготування.
Нам потрібно:
Печериці – 10-15 шт.;
Твердий сир –50 г;
Цибуля – 1 шт.;
Сметана – 1 ст.л.;
Соняшникова олія – 100 мл;
Кріп, сіль, перець;
Приготування:
Знімаємо ніжки у грибів, подрібнюємо їх, змішуємо з цибулею, нарізаною кубиком, сметаною, тертим сиром.
Шляпки грибів викладаємо у форму для запікання та начиняємо начинкою. Збрискуємо олією та доливаємо трохи води.
Ставимо гриби у духовку, розігріту до 220 градусів на 30 хвилин.
Скумбрія на грилі
Фото: envato.com
Шостий день Масниці (субота) — «Посиденьки зовиці». Для посиденьок зовиці було прийнято готувати складні та смачні страви. Головою столу має бути смачна риба. Скумбрія на грилі стане гарним доповненням суботнього масляного столу.
Нам потрібно:
Філе скумбрії на шкірі – 2 шт.;
Соєвий соус – 3 ст.л.;
Паприка – 1 ст.л.;
Часник – 2 зубці;
Оливкова олія;
Приготування:
Стейки скумбрії змажте соєвим соусом, додайте паприку і слайси часнику.
Викладіть скумбрію на гриль, додайте зверху трохи оливкової олії і обсмажуйте протягом 15-20 хвилин.
Печінковий торт
Останній день Масляної, неділя — «Прощена». Цей день - кульмінація свята. У неділю спалюють опудало, що супроводжується веселими гуляннями та радощами. Тому і стіл для святкувань готували багатий. Ставили на нього рибу, пироги, млинці, а також печінковий торт. Його рецепт ми вам і пропонуємо. Готується він хоч і не швидко, але точно вразить всіх гостей на святі.
Нам потрібно:
Печінка – 300 г;
Молоко – 1 склянка;
Яйце – 1 шт;
Борошно – 1,5 ст.л.;
Сметана – 300 г;
Часник – 3 зубці;
Соняшникова олія;
Приготування:
Печінку, молоко, яйце і борошно викладаємо в чашу блендера, добре перемішуємо.
З отриманої суміші починаємо випікати тонкі млинці.
Змішуємо сметану та часник і перемащуємо ними кожен шар торту.
Даємо йому настоятися та подаємо до столу.
Смачної Масляної!