Кутя — смачна страва, яку українці традиційно готують на Різдво та Щедрий вечір. Існує безліч рецептів новорічної та різдвяної куті, але щороку господині намагаються змінити їх, щоб здивувати рідних та гостей оригінальною стравою. Гід Онлайн підготував для вас найсмачніші рецепти куті - з пшениці, рису, булгуру, перловки та з різноманітними смаколиками.
Кутя - найсмачніші рецепти
Кожна господиня має власний знаковий рецепт куті. ЇЇ готують абсолютно з різних круп: вівса, ячменя, рису та пшениці.
Кутя «по-багатому» - рецепт
Цей варіант відрізняється своїм багатством додаткових продуктів в рецепті. Адже до звичайних складників додаємо інші смаколики, які роблять страву смачнішою та ароматнішою.
Нам знадобиться:
Пшениця – 300г;
Мед – 3 ст. л.;
Мак – 2 ст. л.
Суміш горішків – 100 г;
Курага – 50 г;
Чорнослив – 50 г;
Родзинки – 50 г;
Приготування:
Всі сухофрукти, мак і горіхи потрібно запарити в кип’ятку на 20-30 хвилин.
Пшеницю попередньо замочити на ніч, потім відварити до готовності.
Перемішайте всі складники і додайте мед. Страва готова!
Як приготувати кутю - відео рецепт
Вишнева кутя - рецепт
Фото: envato.com
Приготувати страву можна і з додаванням вишень. Вони нададуть куті приємної кислинки, а мед все зрівняє і доповнить страву солодкими нотками. Цей варіант відрізнятиметься від попереднього тим, що в основі буде не пшениця, а рис.
Інгредієнти:
Рис – 250 г;
Волоські горішки – 70 г;
Мед – 3 ст. л.;
Вишні (можна взяти свіжі заморожені або дістати з варення)– 1 стакан;
Вишневе варення або конфітюр – 2-3 ст. л.
Приготування:
Рис замочуємо та відварюємо до повної готовності.
Змішуємо всі інгредієнти: рис, горіхи, мед, вишні.
Перед подачею прикрашаємо варенням або конфітюром.
Смачна кутя на Різдво - рецепт (відео)
Кутя з булгуру - оригінальний рецепт
Фото: flickr.com
Таку кутю куштував далеко не кожен. Це дуже незвичайний рецепт і готують його надзвичайно рідко. Але він дуже смачний та цікавий. Тому пропонуємо популяризувати цю страву з булгуру і додати її на свій святковий стіл.
Інгредієнти:
Булгур – 300 г;
Мак – 50 г;
Родзинки – 50 г;
Сухофрукти – 100 г;
Мед – 3 ст.л.;
Горіхи – 70 г
Приготування:
Булгур промиваємо, пропарюємо і відварюємо до готовності.
Горіхи, родзинки та сухофрукти запарюємо на годинку та добре просушуємо.
Всі інгредієнти перемішайте і додайте мед.
Кутя з узваром - рецепт
Старовина традиція, яка збереглася і до сих пір, полягає в тому, щоб додати до готової куті узвар. Така страва виходить дуже смачною і насиченою. Для оригінальності пропонуємо приготувати кутю з перлової каші.
Нам знадобиться:
Перлова крупа – 200 г;
Мед – 3 ст.л.;
Волоські горіхи – 100 г;
Родзинки і сухофрукти – 100 г;
Узвар – пів склянки
Приготування:
Відваріть перловку, додайте до неї запарені горіхи, сухофрукти.
Заправте страву медом і ретельно перемішайте.
Перед подачею додайте до страви пів склянки узвару.
Різдвяна кутя з узваром - рецепт (відео)
Цитрусова кутя з апельсинами - рецепт
Фото: envato.com
Хто куштував хоча б раз кутю з апельсинами? Це дуже смачний і оригінальний варіант страви, котрий точно вразить всіх ваших гостей.
Нам знадобиться:
Пшениця – 250 г;
Горіхи – 100 г;
Апельсин – 1 шт.;
Мед – 3 ст.л.;
Сухофрукти – 50 г
Приготування:
Відваріть пшеницю, котру попередньо замочили на кілька годин.
Апельсин поріжте на половини: з однієї вичавте сік, другу поріжте на дрібні шматочки.
Змішайте всі інгредієнти, а перед подачею заправте страву медом і апельсиновим соком.
Кутя - історія виникнення і види
Фото: freejpg.com
Кутя з давньогрецького перекладається як «варена пшениця». Ця страва мала традицію робити підношення на похорон. Саме за допомогою такої каші живі люди поклонялися мертвим. Згодом страва стала не тільки атрибутом поминок, а й символом новорічних свят: Різдва і Нового року (за старим стилем).
Кутя має й інші назви, наприклад: коливо, сить, сочиво та інші. Головні її інгредієнти - мак, зерна пшениці і мед. Взагалі можна виділити такі види куті:
Бідна. Має назву таку через те, що готується 6 січня, в святвечір. Через те, що великий піст діє до 7 січня, то й кутю готують пісну.
Щедра. Таку кутю готують в канун Старого Нового року, коли піст вже закінчений і можна їсти будь-які страви. В таку кутю додають багато вершкового масла, молока або вершків. Виходить дуже смачна та солодка страва.
Голодна. Таку кутю готують перед Хрещенням. Готують її з зерна та меду.
Цікаві традиції з кутею
З кутею пов’язана одна цікава традиція, котра прийшла до нас з давніх-давен. Колись люди ворожили по куті. Так, ритуал дуже цікавий і незвичайний: після вечері залишки куті підкидали догори. Зважаючи на те, скільки краплинок прилипло до стелі, розуміли, наскільки врожайним буде рік.
Зараз цієї традиції мало хто дотримується. Але ви також можете її повторити. Якщо ви і не зрозумієте, наскільки врожайним буде рік, то хоча б повеселитесь разом з гостями. Але заздалегідь подумайте про те, як будете потім очищувати стелю.
Світлого та смачного Різдва!