Пироги — невід'ємна складова багатьох національних кухонь: української, російської, американської, німецької, британської, французької... Приготувати смачний пиріг, що тане в роті, під силу кожному. Існує безліч рецептів пирогів — від найпростіших, які готуються за 15 хвилин, до тих, що потребують особливої уваги та багато часу. Почнемо наш ТОП рецептів смачних пирогів з найпростішої страви — в список інгредієнтів для приготування цього пирога входять доступні продукти, які є в будинку у кожної запасливої господині.
Топ-4 найкращих покрокових рецепта солодких пирогів
1. Як приготувати яблучний пиріг на кефірі
Фото: russianfood.com
Інгредієнти:
Кефір — 400 мл.;
Манна крупа — 210 г.;
Яйце — 4 шт.;
Цукор — 150 г.;
Яблуко — 3 шт.;
Розпушувач —10 г.;
Кондитерський мак — 2-3 ст.л.
Простий покроковий рецепт пирога з яблуками:
Змішати кефір, манну крупу і цукор, залишити на 30 хв. Коли манка розбухне, додати в суміш яйця і збити до однорідності;
Очистити яблука і натерти на крупній тертці. Додати в тісто;
Всипати розпушувач і мак, перемішати;
Випікати в круглій формі (діаметр — 23 см.) При 180 градусах близько 50 хв.
2. Як приготувати пиріг з вишнею
Фото: foodandmood.com.ua
Інгредієнти:
Вишня — 500 г.;
Цукор — 150 г.;
Вершкове масло — 100 г.;
Борошно — 200 г.;
Яйце — 2 шт.;
Розпушувач — 1 ч.л.
Універсальний покроковий рецепт пирога з вишнями:
Розтерти розм'якшене вершкове масло з цукром, змішати з яйцями, перемішати;
Додати борошно, розпушувач тіста і добре перемішати;
Вилити тісто в змащену маслом форму, розрівняти, зверху викласти вишні (з них попередньо потрібно видалити кісточки), посипати цукром за смаком;
Розігріти духовку до 180 градусів. Випікати вишневий пиріг 40 хв. Готову випічку остудити і нарізати порційними шматочками.
3. Як приготувати пиріг з варенням
Фото: bystryerecepty.ru
Інгредієнти:
Варення (будь-яке — яблучне, абрикосове, вишневе, малинове, айвовое) — 1 ст.;
Кефір — 1 ст.;
Борошно — 2,5 ст.;
Цукор — ½ ст.;
Яйця — 2 шт.;
Сода — 1 ч.л.;
Горіхи — ½ ст.;
Кориця — а за смаком;
Цукрова пудра — трохи (для прикраси)
Покроковий рецепт пирога з варенням:
Змішати варення з содою (не гасити оцтом), залишити на 10 хв.;
Додати кефір і цукор. Збити яйця і теж додати до суміші;
Всипати просіяне борошно, корицю і горіхи, заздалегідь подрібнені, перемішати;
Викласти в форму для випікання, змащену маслом. Поставити в розігріту духовку на 20 хв.;
Коли пиріг з варенням охолоне, вийняти з форми і прикрасити цукровою пудрою.
4. Як приготувати пиріг з сиром
Фото: maggi.ru
Інгредієнти:
Сир — 200 г.;
Цукор — 150 г.;
Вершкове масло — 150 г.;
Яйце — 3 шт.;
Борошно — 150 г.;
Розпушувач — 2 ч.л.;
Сухофрукти — 200 г.;
Сік апельсина — 100 мл.
Простий покроковий рецепт пирога з сиром:
Вичавити сік з апельсина, попередньо знявши з нього цедру;
Нарізати чорнослив або інші сухофрукти (якщо жорсткий — ненадовго замочити);
Розтерти масло з цукром, змішати з яйцями, перемішати і влити апельсиновий сік;
Додати сухофрукти, цедру і сир, перемішати, після чого всипати борошно і розпушувач тіста;
Замісити тісто і викласти його в круглу форму для випікання, злегка змащену маслом;
Випікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці близько 35 хв.
Топ-3 найкращих покрокових рецепти несолодких пирогів
1. Як приготувати смачний пиріг з капустою
Фото: povarenok.ru
Інгредієнти:
Фарш — 600 г.;
Рис — 50 г.;
Сир твердий — 100 г.;
Цибуля — 1 шт.;
Часник — 2 зуб.;
Помідор — 2 шт.;
Перець болгарський — 1 шт.;
Капуста - 1 качан;
Бульйон (овочевий / м'ясної) - 2 ст.л .;
Рослинна олія — 2 ст.л.;
Петрушка — 3 гілочки;
Мелена мускатний горіх і чорний перець, кмин —по щіпці;
Сіль за смаком
Покроковий рецепт пирога з капустою без тіста:
Підготувати овочі: подрібнити цибулю, часник, нарізати перець, натерти на тертці очищені помідори. Порубати петрушку;
Зробити начинку для пирога: додати в фарш овочі, рис, петрушку, приправи, половину бульйону. Поставити в холод на годину;
Розпарити капусту (без качана), опустивши в киплячу воду на 6 хв., Зняти листя;
Перший шар капустяного листя розкласти на знімному дні форми (вони повинні злегка звисати по краях). Викласти половину овоче-м'ясної начинки і додати решту бульйону. Накрити капустяним листям;
Повторити шар з начинкою і капустяним листям;
Змастити олією, накрити фольгою;
Випікати в розігрітій духовці при 180 градусах близько години;
Коли пиріг з капустою буде майже готовий, посипати його тертим сиром і поставити в духовку ще на 10-12 хв.
2. Як приготувати ситний пиріг з картоплею
Фото: lifehacker.ru
Інгредієнти:
Картопля — 500 г.;
Цибуля — 1 шт.;
Вода — 150 мл.;
Борошно — 270 г.;
Томатна паста — 1 ч.л.;
Рослинна олія — 100 мл. + 1 ст.л.;
Розпушувач — 0,5 ч.л.;
Сіль, чорний перець мелений — за смаком;
Кріп — за смаком
Покроковий рецепт пісного пирога з картоплею:
Збити сіль (0,5 ч.л.), воду, рослинне масло (100 мл.), томатну пасту. Додати 135 г. борошна (його потрібно попередньо просіяти з розпушувачем), перемішати;
Замісити тісто з борошном, прибрати в пакет і покласти в холодильник на 20 хв.;
Нарізати картоплю (варити його не потрібно!) І цибулю кубиками, перемішати з 1 ст.л. масла, нарізаним кропом і спеціями, перемішати;
Викласти тісто на присипаний борошном стіл, розділити на 2 частини різного розміру: більшу з них розкачати в коло і покласти в форму, застелену папером;
Зробити бортики з тіста, викласти начинку з лука і картоплі;
Розкачати меншу частину тіста і покрити вийшов колом пиріг, добре скріпивши по краях. Зробити отвір посередині;
Випікати близько години при 180 градусах.
* Корисна порада: щоб картопляний пиріг вийшов соковитим, через 20 хв. після початку його випікання влийте в отвір трохи теплої води з додаванням солі.
3. Як приготувати пиріг з м'ясом
Фото: womanadvice.ru
Інгредієнти:
М'ясо (будь-яке) — 450 г.;
Картопля — 5 шт.;
Лук — 2 шт.;
Борошно — 250 г.;
Сметана — 100 г.;
Яйце — 3 шт.;
Майонез —100 г.;
Сода — ½ ч.л.;
Сіль, перець, інші спеції — за смаком
Покроковий рецепт пирога з м'ясом на швидку руку:
Зробити з м'яса фарш, посолити, поперчити;
Нарізати цибулю півкільцями, картоплю дрібної соломкою;
Приготувати рідке тісто: змішати борошно, яйця, сметану, майонез і соду;
Змастити глибоку форму олією. Викладати начинку для пирога шарами: 1) картопля; 2) цибуля (можна змішати цибулю з фаршем); 3) фарш; 4) вершкове масло (або сало) шматочками для соковитості; 5) картопля;
Залити пиріг рідким тістом, розрівняти. Випікати при 180 градусах 65 хв.;
Нарізати готову випічку порційними шматочками прямо в формі. Подавати зі сметаною.
Якщо ви запам'ятаєте декілька простих рецептів пирогів, то у вас надалі не виникне проблем з вибором основної страви або десерту. Рецепт солодкого пирога виручить вас, коли потрібно швидко приготувати щось до чаю для несподіваних гостей, рецепт несолодкого — складе добру службу, коли немає часу на приготування обіду з трьох страв.
Смачного!