Тріщини в куточках рота — чому з'являються і як позбутися
Категорія
Краса
Дата публікації

Тріщини в куточках рота — чому з'являються і як позбутися

Тріщини в куточках рота — чому з'являються і як позбутися
Джерело:  online.ua

Тріщини в куточках рота - розповсюджена проблема, яка викликає це дуже неприємний стан, сильно заважає і дратує. У народі такі тріщини називаються заїдами, проте існує і медична назва недуга - хейліт, ангулярний стоматит чи ангуліт. Гід Онлайн розібрався, чому виникають тріщини в куточках губ і як від них позбавитися.

Чому тріскаються куточки губ?

 Фото: envato.com

Виникнення тріщин в куточках рота завжди супроводжується запальним процесом. Причини такого неприємного захворювання можуть бути різними. Найчастіше запальні процеси в куточках губ викликають грибки або бактерії, після чого починається почервоніння шкіри, а потім тріщини.

Найчастіше такі проблеми виникають навесні або восени. Пов'язано це з тим, що в цей період імунітет людини слабшає, а для умовно-патогенної флори це найкращі умови для розростання.

Умовно-патогенна флора існує у кожної людини, тільки у деяких імунітет може не давати їй можливості для розвитку. Але коли дана флора починає свій розвиток, то страждають найменш захищені місця.

Причини появи тріщин в куточках губ:

  • Порушення обміну речовин або цукровий діабет. Така причина найрідше може викликати запальні процеси і тріщини, але її не можна виключати, так як в результаті діабету можуть змінитися все слизові оболонки. Ознака того, що заїда виникла саме з цих причин - постійна спрага.

  • Карієс. Часті проблеми з зубами можуть провокувати появу тріщинна губах. Вам варто звернутися до стоматолога, а вилікувавши всі зуби, ви відразу ж позбудетеся від запальних процесів в куточках губ.

  • Авітаміноз. Брак вітамінів А, В і Е можуть привести до розвитку ангулярного стоматиту. Якщо ви впевнені, що саме авітаміноз спровокував захворювання, то прийнявши комплекс вітамінів, ви можете вирішити проблему. Регулярне прийняття вітамінів навесні і восени, може позбавити вас не тільки від тріщин в куточках рота, а ще й від багатьох інших захворювань.

  • Алергія на косметику. Якщо проблеми з'явилися з придбанням нової помади, вам варто на якийсь час відмовитися від неї, щоб переконатися в цьому. Проблема зникла, а як тільки ви знову скористалися цією помадою, з'явилася знову? Значить, вам треба назавжди позбутися від цієї помади, і надалі бути більш акуратною у виборі косметики.

  • Порушення природного відтоку слини, що сприяє накопиченню її в куточках рота і розвитку грибка. Такі проблеми виникають, якщо людина носить брекети або зубні протези, або ж має від природи неправильний прикус.

  • Шкідлива звичка облизувати губи теж може сприяти виникненню тріщин в куточках рота. Це небезпечно тим, що шкіра буде втрачати свої захисні властивості і стане сприйнятливою до грибків. Крім облизування губ, таку проблему може спровокувати смоктання пальця або соски, але це відноситься до дітей, і усунути таку проблему буде неможливо до тих пір, поки дитина не відвикне від своїх звичок.

Як лікувати заїди?

Фото: envato.com

Лікування даної проблеми має бути комплексним, тому потрібно не тільки користуватися засобами для усунення запальних процесів і тріщин, а ще й ліквідувати причину виникнення захворювання. Однак найкраще причину зможе визначити лише дерматолог, тому бажано не затягувати і відразу ж звернутися до лікаря.

Зазвичай доктор вже візуально може визначити характер захворювання, але краще зробити зішкріб для точного з'ясування причин. Результати аналізу стають відомі практично відразу, після чого доктор вибере для вас найефективніше лікування.

Якщо захворювання грибкового характеру, то зазвичай призначаються мазі на основі флуканазола, а якщо ж запалення виникло через бактерій, то призначаються антибактеріальні мазі.

Можна спробувати боротися з проблемою і народними засобами.

  • Щоб пом'якшити шкіру в проблемних місцях потрібно використовувати будь-які масла, а для зняття запалення підійде масло чайного дерева.

  • За допомогою соку деяких рослин (каланхое, алое або подорожника) можна також спробувати загоїти тріщини.

  • Якщо проблема в куточках губ для вас досить-таки часте явище, необхідно робити профілактику від даного захворювання. В першу чергу потрібно стежити за зубами і своєчасно лікувати карієс.

  • Якщо ви курите, то варто відмовитися від цієї шкідливої звички, яка негативно впливає і на інші процеси в організмі людини. Намагайтеся, щоб ваше харчування було збалансоване, а також вживайте вітаміни.

  • Косметику треба вибирати ретельно, щоб вона не ставала причиною даної проблеми.

  • І не забувайте користуватися гігієнічною помадою або захисним бальзамом для губ в холодну і вітряну погоду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?