Цвітна капуста - один з найкорисніших овочів для здоров'я людини. І на це є виправдані причини. ГастроГід Онлайн розповідає, в чому користь і шкода цвітної капусти та чому її важливо включати в раціон харчування щодня.
Цвітна капуста була знайдена римлянами на острові Кіпр у стародавні часи. В Європі цей овоч довгий час не мав можливості отримати поширення, тому що не виробляв насіння. Цвітну капусту постачали зі східних країн, але в 19-му столітті французи змогли витягти насіння з цвітної капусти. З тих самих пір вона стала популярною в Європі.
Які вітаміни є в цвітній капусті?
Фото: envato.com
Цвітна капуста має високі поживні властивості, які забезпечуються, завдяки наявності в овочі істотної кількості клітковини, кількох рідкісних цукрів, вуглеводів, мінеральних солей, вітамінів A, D, E, B1, B2, PP, K, H.
У кольоровій капусті міститься велика кількість аскорбінової кислоти і білків.
Необхідну добову норму вітаміну С можна забезпечити, з'ївши всього 150 г цвітної капусти.
Вітамін H, якого в цьому овочі значно більше, в порівнянні з іншими, часто використовують у виготовленні косметики для обличчя і тіла. Тому вживання цвітної капусти важливо для підтримки зовнішньої краси.
Цвітну капусту часто кладуть в супи і використовують як гарнір. Традиційним блюдом є смажена в сухарях капуста, яка подається окремо або як гарнір до рибних або м'ясних страв.
Чим корисна біла цвітна капуста?
Фото: envato.com
Цвітну капусту можна віднести до найбільш важливих продуктів харчування через цілющі властивості, які допомагають у запобіганні різних небезпечних хвороб. Ферменти, що знаходяться в цьому овочі, нормалізують біохімічні реакції в організмі і виводять токсини. Речовини, що надходять в організм разом з цим цілющим овочем, запобігають пошкодженню або змінам клітин, а також розвитку пухлин.
Цвітна капуста вважається важливим елементом в організації лікувального харчування при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту, а також сечовивідних і дихальних шляхів. У цьому цілющому овочі відсутня груба клітковина. У зв'язку з цим організм прекрасно засвоює її і перетравлює його.
Медики настійно радять їсти цвітну капусту при гастриті і виразці. Це незамінний продукт в дитячому харчуванні з самого раннього віку.
Багато засобів народної медицини не можуть обійтися без цвітної капусти. Її вживають при проблемах з апетитом, запорах і тяжкості в шлунку. Для цих же цілей натщесерце їдять квашену цвітну капусту.
Вітамін U, який рідко зустрічається в інших продуктах харчування, є в соці цвітної капусти. Він допомагає зарубцюватися виразкам без використання медичних препаратів. Крім того, сік є найкращим помічником в боротьбі із зайвою вагою.
Для збереження всіх корисних речовин свіжоприготований сік цвітної капусти необхідно вжити протягом однієї доби.
Якої шкоди може завдати цвітна капуста?
Цвітну капусту не варто приймати в їжу людям, що мають підвищену кислотність шлунка. З максимальною обережністю до цього овоча необхідно поставитися людям з підвищеним тиском, хворобою нирок, подагрою і харчовою алергією.
Як вибрати цвітну капусту?
При покупці цвітної капусти перевагу краще віддати твердому і важкому качану зі свіжими листочками. Колір самої капусти може відрізнятися і бути білим, сірим, жовтим, трохи зеленуватим або фіолетовим. На ній не повинні виднітися темні плями.
Зберігати кольорову капусту потрібно при нульовій температурі і не більше десяти днів. У морозильнику термін зберігання збільшується.
Секрети приготування цвітної капусти
Фото: envato.com
Вариться цвітна капуста недовго в малій кількості води. Кращим варіантом буде приготування на пару.
Зварену капусту слід відразу ж вийняти з води, щоб її корисні властивості краще збереглися, а смак не погіршився.
Для поліпшення смаку господині додають цукор в каструлю, де вариться капуста.
Коли капуста готова, її варто опустити в холодну воду, розбавлену лимонним соком. Це дозволить зберегти зовнішній вигляд.
Перед тим, як поставити тушкуватися, капусту можна трохи посмажити в борошні.
Чи можна їсти в сирому вигляді цвітну капусту?
Цвітна капуста - ароматний і корисний овоч, який застосовують при готуванні різноманітних супів, гарнірів, смажать з різними овочами, картоплею, часто додають при смаженні м'яса. Свіжу цвітну капусту їдять в салатах або використовують в прикрасах до різноманітних страв.
Скільки калорій в 100 г цвітної капусти?
В цвітній капусті міститься мала кількість калорій (30 ккал на 100 г), але цей овоч дуже поживний. Капуста часто використовується в дієтичному харчуванні, так як сприяє зниженню ваги.
Також цвітна капуста покращує роботу мозку, запобігає розвитку запальних процесів в організмі і знижує ризики виникнення серцево-судинних захворювань.