Все про газові пальники для приготування їжі
Категорія
Лайфхаки
Дата публікації

Все про газові пальники для приготування їжі

Все про газові пальники для приготування їжі
Джерело:  online.ua

Терористичний обстріл Росією нашої енергетичної інфраструктури вже призвів до серйозних проблем з постачанням електроенергії. Існує ймовірність, що буде пошкоджена й система газопостачання. У такій ситуації краще заздалегідь запастися газовими пальниками – автономними пристроями, які дадуть змогу приготувати їжу навіть при повній відсутності енергоресурсів.

Гід онлайн розповідає, що таке газові пальники, як ними безпечно користуватися, які типи пальників існують.

Як користуватися газовим пальником?

Принцип використання газового пальника дуже простій та не потребує якихось особливих навичок. Достатньо прикрутити газовий балон до пальника, відкрити вентиль та підпалити газ запальничкою, сірниками чи спеціальним підпалювачем з п’єзоелементом.

Хоч користуватися пальником просто, неможна забувати про техніку безпеки:

  1. Газовий балон має знаходитися на рівній поверхні, і при цьому потрібно стежити, щоб конструкція не перекинулася, адже це може призвести до пожежі та опіків.

  2. Також слід пам'ятати, що газові пальники мають суттєвий недолік – вони нестабільно працюють при низькій температурі. При сильному охолодженні газ в балоні стає рідиноподібним та припиняє надходити до пальника. Щоб уникнути цієї проблеми, не залишайте пристрій у підвалі, на балконі, чи у іншому приміщенні, яке промерзає при мінусових температурах взимку. Якщо ж пальник побував на холоді, перш ніж застосовувати, дайте йому трохи нагрітися у кімнаті.

  3. Ще одне правило користування пальником – у приміщенні де він встановлений обов'язково має бути витяжка. Газові пальники розраховані на використання на відкритому повітрі, тому існує ризик накопичення продукти згоряння газу у помешканні.

  4. З часом може скластися вибухонебезпечна ситуація. Особливо, якщо концентрація газу буде постійно зростати, приміщення не буде належним чином провітрюватися, а поруч з пальником виникне джерело займання.

Які бувають пальники?

Газові пальники умовно можна поділити на два типи за способом кріплення. У першому випадку пальник закріплюється зверху на балоні, який виконує роль підставки, у другому – пальник має власну підпірку та з'єднується з балоном за допомогою металевого шлангу.

Перший тип має меншу вагу та розміри, тому ним зручніше користуватися, якщо пальник потрібно брати з собою, наприклад на дачу. Перевага пальників, що мають окрему підставку та шланг, полягає у кращій стабільності – їх важко перекинути. А за рахунок більшого розміру на них можна розміщувати об’ємні казанки, сковорідки, каструлі, тощо.

До того ж, другим типом пальників можна користуватися навіть при дуже низьких температурах, перевертаючи балон догори. У такому випадку газ, що почав перетворюватися на рідину, під дією сили тяжіння буде потрапляти вниз до форсунки. Але слід пам'ятати, що така практика доволі небезпечна.

Типи балонів, що використовуються у газових пальниках

Існує два найбільш поширених типи балонів, відмінність між якими полягає у способі з’єднання з пальником:

  1. Цангові. Мають максимально просту конструкцію а для під'єднання їх достатньо просто вставити у пальник перед початком роботи. Недоліками таких балонів можна назвати одноразовість (не передбачене повторне заправлення) та хрупкість кріплення.

  2. Різьбові. Вкручуються безпосередньо в пальник за допомогою різьби. Такі балони більш надійні та можуть дозаправлятися. Хоч виробники балонів і не рекомендують дозаправку, такий спосіб дозволяє заощаджувати кошти, адже дозаправка дешевша, ніж покупка нового балона.

Портативні газові плити

Портативні газові плити мають значно більші розміри та вагу, ніж пальники. За своєю функціональністю вони наближаються до звичайних стаціонарних газових плит, тому добре підходять для готування різних страв.

Проте є у портативних газових плит і свої недоліки. Вони сумісні тільки з цанговими балонами, які є менш надійними. Завдяки значним габаритам їх проблематично брати з собою у дорогу, турпохід чи на дачу.

Деякі моделі портативних газових плит можуть під'єднуватися до звичайних газових балонів об'ємом 5, 10 чи 15 л. Для цього потрібно придбати сам балон, редуктор та газовий шланг. Перевага такого рішення – у максимальній економії газу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?