Як підготувати дитину до першого класу: практичні поради для батьків
Категорія
Поради батькам
Дата публікації

Як підготувати дитину до першого класу: практичні поради для батьків

Як підготувати дитину до першого класу: практичні поради для батьків
Джерело:  online.ua

Читати, писати, рахувати, вирішувати прості математичні завдання — сучасна школа вимагає всіх цих умінь і навичок від дітей, які приходять вчитися в 1 клас. Але головне завдання не тільки в інтелектуальній підготовці. Ділимося практичними порадами, як правильно підготувати дитину до школи і чому дійсно важливо приділити граничну увагу.

Джерело: ONLINE.UA

Не важливо скільки років дитині. Навички та знання, отримані навіть в три роки, вважаються пасивним приготуванням до майбутнього навчання в школі. Є безліч гуртків, курсів, індивідуальних занять на базі загальноосвітнього або дошкільного закладу. Спостерігайте за своєю дитиною, слухайте її, відстежуйте прогрес. Також навчання можна організувати самостійно і безкоштовно.

Підготовка додо першого класу — вправи для дитини 5 років

Фото: envato.com

Діти в цьому віці успішно сприймають будь-яку інформацію через гру. Рухливі завдання відмінно підходять для цього. Можна придумати виключно фізичні вправи: хто далі всіх стрибне, хто довше за всіх може проскакати на одній нозі. Можна включити завдання на уважність — наприклад, знаходити на прогулянці навколишні предмети, що починаються на одну букву.

Для розвитку п'ятирічних дітей підійдуть настільні ігри. Підрахунок ходів допоможе в удосконаленні математичних навичок. Пазли тренують просторове мислення. Спілкування в компанії виховує здатність соціальної взаємодії. Дидактичні ігри — це вдосконалення мислення і пам'яті.

У цьому віці можна навчити малюка правильної моделі поведінки. Виберіть рутинний домашній обов'язок — прибрати після себе розкидані іграшки. Перетворюйте це в квест, так отримаєте порядок у комплексі з розвитком дитини.

Вправи для підготовки до школи дітей 6 років

Фото: envato.com

У шість років логічні вправи нададуть можливість потренувати гнучкість мислення та сформувати увагу і пам'ять :

  • виключення зайвого,

  • завдання по перестановці, упорядкуванню, порівнянні предметів,

  • різні загадки,

  • договорити слово,

  • гра "Правда чи ні",

  • знайти захований предмет.

Можна пропонувати близько трьох легких математичних задач в день. Це арифметичні ребуси, судоку, додавання, віднімання.

Щоб познайомити з життєвими ситуаціями і навчити правильно приймати рішення, можна придумати рольові ігри. Поповнення словникового запасу — також необхідне знання. Вивчайте з дитиною по кілька нових слів в день.

Як підготувати до школи дитину 7 років

Фото: envato.com

Розвиток дітей в семирічному віці пов'язаний з навичками уявлення про себе, тренуванням фантазії. Вони можуть оперувати абстрактними поняттями. Пропонуйте творчі завдання: придумати невелику казку, знайти риму до слова, вгадати предмет по опису його кольору і властивостей.

Логічні ігри допомагають дослідити та аналізувати ситуацію. Вправою може бути завдання назвати відмінності або подібності між предметами. Малювання по клітинках чи пунктиру розвиває графічні навички. Комп'ютерні розвиваючі ігри — новий виток в навчанні дітей сучасного світу. Подібні заняття мають проходити під наглядом дорослих і в зазначений проміжок часу.

Що повинен знати першокласник

Фото: envato.com

Перед тим, як прийти в перший клас дитина повинна:

  • Вміти чітко, зрозуміло висловлювати думки.

  • Знати своє ім'я, прізвище, вік, імена мами, тата, хто ким працює, адресу проживання.

  • Вміти доглядати за собою: мити руки, чистити зуби.

  • Класифікувати предмети за властивостями: кішка, собака - тварини, а стіл, стілець - меблі.

  • Знати правила дорожнього руху.

  • Вміти визначати час за годинником.

  • Математика: рахувати мінімум до 10 і в зворотньому порядку.

  • Читання: знати абетку.

  • Письмо: вміти писати гачки, палички, хрестики за прописами.

У кожній школі своя програма при оформленні в перший клас. Тому вибираючи загальноосвітній заклад ознайомтеся з їх вимогами. В якому віці віддавати непосиду в школу вирішувати тільки батькам.

Психологічна підготовка дитини важливіша, ніж вибір, в якому віці віддати дитину в школу – в 5, 6, 7 років. Відчуваєте, що син або дочка повноцінно не готові відвідувати перший клас? Краще відкладіть намір на рік. Дозвольте малюкові вдосталь насолодитися дитинством.

А щоб ви не витрачали зайві кошти, і підготовка дитини до школи пройшла без зайвого стресу, ми підготували універсальний список речей, які знадобляться дитині в школі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?