Аромат смачної кави може збадьорити ранком та надати енергії протягом дня. Але не завжди вдома вдається зварити найулюбленіший напій так само смачно, як в кав’ярні. Проблема - в самій каві. Онлайн Гід розібрався, як вибрати смачну каву в зернах для домашнього використання.
Яка кава в зернах найкраща?
Фото: unsplash.com
Найкращим сортом кави вважається арабіка. Вона має яскравий смак з невеликою кислинкою. Також у каві з арабіки можна відчути цитрусові, фруктові, шоколадні нотки, саме за це її полюбляють кавомани.
Арабіка росте на деревах, у горах, на висоті від 600 метрів. Цей сорт зерен займає майже 70% світового виробництва кави.
Другий популярний сорт кави — це робуста. Її зерна дрібніші за арабіку, але містять вдвічі більше кофеїну. Тому саме робуста максимально бадьорить зранку та у робочих перервах. Смак у зерен не дуже яскравий, має гірчинку.
Робуста росте як кустарник і, на відміну від арабіки, на рівнинах. Цей сорт зерен займає більше 20% світового виробництва кави.
Менш популярні сорти — Zambia AA Lupili з Африки, Сантос з Бразилії, Марагоджип з Мексики. Їх рідко можна зустріти в магазинах, частіше вони продаються в складі купажів.
Яка кава в зернах найкраща для кавомашин?
Фото: unsplash.com
Якщо складати рейтинг зерен для кавомашин, то можна виділити п’ятірку лідерів світових виробників. До них можна віднести:
Lavazza — справжній світовий лідер. Зерна гарного ступеня обсмаження, мають яскравий присмак. Кава, зварена з цих зерен, бадьорить зранку та відмінно поєднується з молоком, вершками.
Carte Noire — зерна, дуже популярні по всьому світі. Вони мають приємний смак та яскравий аромат. Але іноді можуть мати гіркий присмак, тому можна сміливо додавати до напою вершки чи молоко.
Ambassador — ще один відомий виробник, який відрізняється гарною якістю та середнім рівнем обсмаження. Кава з зерен Ambassador має приємний присмак, з кислинкою. Вартість цієї кави трохи нижча, ніж в минулих варіантах, але якість на такому самому рівні.
Jardin — виробник кави, відомий на весь світ. Зерна зазвичай мають темне обсмаження, яскравий смак та приємний аромат. Добре поєднуються з молоком та вершками.
Paulig — відомий виробник, який відрізняється високою якістю і невеликою ціною. Смак кави з зерен Paulig яскравий, має легку кислинку. Можна поєднати з вершками або молоком.
Як правильно вибрати каву в зернах?
Перше, на що потрібно звернути увагу при виборі, — це пакування кави. Поліетиленові та паперові пакети не надто надійні. Краще віддати перевагу вакуумному пакуванню або алюмінієвій банці.
Другий пункт — строк придатності. Пошукайте на пакуванні дату виробництва, адже кава вважається придатною від 12 до 24 місяців. Саме в цей період в каві зберігається яскравий смак і аромат.
Третій пункт — купуйте у перевірених виробників. Список лідерів ми навели вище. У менш відомих та популярних виробників є можливість купити не надто якісну каву: пересмажену, гірку. А якщо ви вже в магазині розгубилися, то не соромтеся попросити допомоги у консультанта. Він підкаже, яким зернам можна довіряти.
Яку каву вибрати в магазині?
Фото: unsplash.com
Загалом для кавомашин купуйте не один сорт зерен, а суміш арабіки і робусти у співвідношенні 80% на 20% відповідно. Така суміш дає збалансований смак та гарно бадьорить ранком. Для поціновувачів м'якого смаку кави, краще вибрати каву зі 100% складом арабіки. При виборі звертайте увагу на сорт зерен, склад суміші та виробника. Також вибирайте каву в залежності від смаку, який хотіли б відчувати ранком.
Якщо буде можливість, оцініть зерна візуально. Розмір та ступінь обсмаження мають значення. Нерівномірне обсмаження та нецілісність зерен вважаються негативним показником. Чим більше дефектів — тим якість кави нижча.
Ще кілька підказок від баристи, як вибрати каву в зернах за смаком. Зерна з Колумбії порадують приємною кислинкою, ефіопські відрізняються легкою гірчинкою, гватемальські мають легкий смак спецій, а бразильські - легкі нотки карамелі.