Кишківник людини є «домом» для понад 50 трильйонів бактерій. Деякі з бактерій корисні, тоді як інші здатні зашкодити організму. Гід Онлайн розібрався, які бактерії живуть у нашому кишківнику, навіщо вони потрібні, які з них корисні, а які шкідливі, як виявити порушення мікрофлори кишківника та лікувати дисбактеріоз.
Які бактерії в кишківнику корисні?
Фото: freepik.com
Серед найкорисніших бактерій, що живуть в людському кишківнику можна виділити бактерії родів Bifidobacterium (біфідобактерії) та Lactobacillus (лактобактерії). Вони пригнічують розмноження патогенних мікроорганізмів, зміцнюють стінки кишечника та полегшують запальні процеси. Навіть якщо ці бактерії потрапляють в шлунково-кишковий тракт штучно, наприклад з йогуртами, вони приносять помітну користь.
Також дуже корисними є бактерії роду Firmicutes, зокрема Faecalibacterium prausnitzii. Їхня основна задача – вироблення бутирату (масляної кислоти). Бутират запобігає розвитку злоякісних пухлин, сповільнюючи окисні процеси. Також він має протизапальну дію, сприяє покращенню апетиту, нормалізує процес травлення. При зниженні кількості цих бактерій в кишківнику може з’явитися діабет, ожиріння та хвороба Крона.
Escherichia coli (кишкова паличка) є невід'ємною частиною мікрофлори кишківника людини. Вона теж дуже корисна, адже приймає учать у розщепленні незасвоюваних моносахаридів, сприяє перетравленню їжі, синтезує вітаміни групи K, запобігає розвитку патогенних та хвороботворних мікроорганізмів у кишечнику.
Бактерії Akkermansia muciniphila стимулюють вироблення муцину клітинами кишківника. Цей білок міститься у слизовому шарі кишківника та відіграє роль бар’єру для різноманітних інфекцій. Якщо кількість цього виду бактерій у кишківнику зменшується, можуть з’явитися такі захворювання, як виразковий коліт, хвороба Крона та цукровий діабет другого типу.
Які бактерії в кишківнику шкідливі?
Фото: freepik.com
Однією з найбільш небезпечних кишкових бактерій є Salmonella typhi (сальмонела) – збудник гострої інфекційної хвороби, черевного тифу. При зараженні черевним тифом починається сильна інтоксикація організму, виникає лихоманка, з’являється висипання по всьому тілу. У важких випадках може бути уражена лімфатична система, що призводить до смерті людини.
До патогенних бактерій також відноситься стафілокок. Він спричиняє таке захворювання, як стафілококовий ентероколіт – одну з найпоширеніших хвороб шлунково-кишкового тракту, особливо у дітей. При стафілококовому ентероколіті запалюється кишківник, виникає діарея, нудота, блювота, підвищується температура.
Варто зазначити, що й нейтральні чи корисні бактерії при певних умовах (зниження імунітету, різні захворювання, тощо) можуть нанести шкоду організму. Так, наприклад, кишкова паличка, яка є звичним «мешканцем» кишківника, може стати причиною отруєння та діареї.
Як зрозуміти, що порушена мікрофлора кишківника?
Фото: envato.com
При порушенні мікрофлори кишківника виникає дисбактеріоз. При дисбактеріозі заміть корисних лактобактерій та біфідобактерій у кишківнику починають домінувати хвороботворні бактерії.
Найбільш розповсюдженими проявами дисбактеріозу є:
запор;
пронос;
відрижка;
печія;
неприємний запах з ротової порожнини;
поява неприємного присмаку у роті;
здуття живота (метеоризм).
Дисбактеріоз також може супроводжуватися нудотою, блюванням, зниження артеріального тиску.
Як дізнатися, яких бактерій не вистачає в кишківнику?
Фото: pixabay.com
При симптомах дисбактеріозу потрібно звернутися до лікаря-гастроентеролога. Для того щоб виявити порушення у складі мікрофлори, які зумовлені нестачею корисних бактерій та збільшенням кількості патогенних чи умовно-патогенних, необхідні дослідження, які проводяться в лабораторних умовах.
Дослідження включають в себе:
аналіз калу на наявність дисбактеріозу;
тести на синдром надлишкового бактеріального зростання;
ПЛР-діагностика – дозволяє з великою точністю виявити наявність тих чи інших мікроорганізмів;
аналіз мікробіоти тонкої кишки методом хромато-мас-спектрометрії.
Найбільш точний результат щодо складу мікрофлори кишківника дає секвенування генів 16S-рибосомальної РНК та повногеномне секвенування. Але таке дослідження проводиться у виключних випадках.
Як нормалізувати мікрофлору кишківника?
Фото: envato.com
Для нормалізації мікрофлори кишківника, передусім, потрібно дотримуватися дієти. З раціону необхідно виключити солодощі та інші шкідливі продукти. Також потрібно відмовитися від вживання алкоголю.
Перевагу слід віддавати овочам, фруктам, продуктам з цільнозернової муки, кашам. Окрім цього до раціону треба додати ферментовані (квашені) продукти та клітковину, яка сприяє процесу травлення.