Страв з яблуками дуже багато, рецепти досить різноманітні — від пиріжків до вишуканих штруделів. Класичний рецепт яблучного крамблу — це ідеальний десерт для теплих днів, а також зимових вечорів. Теплий пиріг прямо з духовки, запашний та ароматний, що може бути кращим під час сімейної вечері чи просто посиденьок з друзями! Крамбл від англійського “crumble” перекладається, як “крихти”. Це страва, яку можна приготувати в солоному або солодкому варіанті, все залежить від наповнення.
Коротка історія створення простого рецепту – яблучний крамбл
Солодкі тушковані яблука, які покриті крихтами тіста з'явилися у Великій Британії під час Другої світової війни. Кількість продуктів у той час була нормованою. В часи війни всілякі вишукані частування у вигляді тістечок та пудингів були розкішшю. Такі “делікатеси” не кожен міг собі дозволити. Англійські домогосподарки вигадували смачні десерти з простих і доступних продуктів. Яблучний крамбл з'явився саме завдяки домогосподаркам, що хотіли порадувати рідних смачною домашньою випічкою. Саме вони придумали, як зробити яблучний крамбл.
В часи Другої світової війни був катастрофічний брак продуктів, тож раціон сімей був дуже мізерним, проте британки, як і раніше, хотіли радувати своїх дітей чимось теплим і духмяним. Неймовірними зусиллями діставалися борошно та цукор. А в час, коли це вдавалося, господині готували простий десерт із яблук. Приготування яблучного крамблу було цілим ритуалом.
Після завершення війни цей “англійський десерт” став досить популярним. Зараз немає дефіциту товарів і продуктів, в тому числі, тому з часом рецепт яблучного крамблу трохи модернізувався. Для солодкої начинки можна використовувати не тільки яблука, також різноманітні ягоди та фрукти. В крихту господині почали додавати олію, коричневий цукор і горіхи.
Як приготувати яблучний крамбл, які продукти знадобляться
Рецепт десерту з англійськими нотками:
1 кг нарізаних очищених яблук;
1 столова ложка води;
1 чайна ложка лимонного соку;
1 стакан білого цукру;
¾ склянки борошна;
½ чайної ложки меленої кориці;
¼ чайної ложки меленого мускатного горіха;
¼ чайної ложки солі;
½ пачки вершкового масла.
Процес приготування
Щоб приготувати крамбл, краще обрати тверді яблука, вони не розпадуться при обробці високими температурами. Як зробити десерт низькокалорійним, а також кориснішим, варто замінити пісочне тісто на вівсяні пластівці. Вівсянка при запіканні стає хрусткою й набуває тонких ноток горіхового смаку.
Британці полюбляють подавати крамбл “з печі “ у композиції з кулькою ванільного пломбіру. Морозиво повільно тане і розкриває смак цього простого але такого смачного десерту — робить його більш свіжим і соковитим. Господиням на замітку: “Пісочне тісто для яблучного крамбла може зберігатися в морозилці близько місяця “.