Під час шаленої зливи, снігопаду та навіть в ураган: як проводилися футбольні матчі за екстремальних умов?
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Під час шаленої зливи, снігопаду та навіть в ураган: як проводилися футбольні матчі за екстремальних умов?

На правах реклами

Під час шаленої зливи, снігопаду та навіть в ураган: як проводилися футбольні матчі за екстремальних умов?

Головні тези:

  • Футбольні матчі іноді проводяться за надзвичайно екстремальних умов, таких як шалена злива, снігопад, ураган або навіть війна.
  • Природа часто ставить під загрозу проведення матчів, проте футболісти та арбітри знаходять способи відійти від небезпеки та продовжити гру.
  • Погодні умови можуть значно ускладнити гру та навіть вплинути на результат, як це було у випадках з донецьким дощем на Євро-2012 чи снігопадом у Загребі.
  • Навіть у випадку війни футбол продовжує бути символом національної єдності та виразником нової реальності, як це відбувається під час матчів в Україні під час війни.
  • Футбол - це не лише гра, а й випробування для команд та вболівальників, які разом переживають будь-які екстремальні умови для справжнього спортивного духу.

Футбольні вболівальники зі стажем точно мають памʼятати знамениту фразу “Матч відбудеться за будь-якої погоди”. Колись давно подібний напис, котрий підкреслював, що жодні природні катаклізми не змусять скасувати футбол, можна було побачити на афішах поєдинків.

Звісно, це не зовсім правда, адже природа та інші форс-мажорні обставини завжди будуть сильнішими за людське бажання насолодитися спортивним святом. Але часом деякі матчі дійсно проводяться за надзвичайно екстремальних умов, коли в певний момент навіть здається, що це неможливо. Пропонуємо згадати кілька поєдинків, які відбувалися за дуже непростих обставин.

Легендарний донецький дощ на Євро-2012

Перший приклад, про який ми згадаємо, трапився саме в Україні під час чемпіонату Європи-2012. 15 червня на донецькій Донбас-Арені збірна України приймала у другому турі групового етапу Францію, однак природа, здається, була проти проведення цього матчу.

Поєдинок ледь встиг стартувати, коли у Донецьку розпочався просто неймовірний дощ, грім та блискавки, через які арбітр був змушений призупинити матч та забрати команди з поля. На щастя, дренажна система новенької Донбас-Арени витримала, і після паузи тривалістю 58 хвилин команди змогли повернутися та все ж дограти матч, який, на жаль, виграли французи (2:0).

Снігова заметіль у Загребі

Наступний екстремальний матч хоч і не відбувався в Україні, але в ньому знову брала участь українська команда. Під час поєдинку шостого туру групового етапу Ліги чемпіонів 2012/13 між Динамо Загреб та Динамо Київ, що відбувся у столиці Хорватії 4 грудня, місто накрив дуже потужний снігопад, до якого у доволі теплій країні, вочевидь, ніхто не був готовий.

Через примхи погоди арбітру довелося кілька разів зупиняти гру та чекати, поки працівники трохи розчистять поле стадіону Максимір, а командам доводилося боротися не лише одна з одною, але й з газоном. Зрештою, матч все ж таки змогли дограти, а закінчився він внічию 1:1.

Грати можна навіть в ураган

Дощем чи снігом футболістів уже точно не здивуєш, але в історії траплялися і випадки, коли на гру впливали дуже сильні пориви вітру. Настільки сильні, що здатні навіть призвести до гола однієї з команд. Саме так трапилося в поєдинку восьмого англійського дивізіону між командами Таррок та Ромфорд у 2015 році.

Футболіст Таррока намагався вибити мʼяч подалі, однак вітер підхопив ігровий снаряд та заніс його прямо у власні ворота. Як зʼясувалося потім, над Британією у той момент проходив ураган Барті, який і став автором голу, однак матч все ж таки вдалося дограти: він завершився нічиєю 1:1.

Спека призвела до змін у правилах

Футболістам часто доводиться грати у футбол за дуже високих температур. Особливо це стосується жарких країн, а також великих турнірів - чемпіонатів світу та Європи, що майже завжди відбуваються влітку. Через це ФІФА навіть довелося змінювати правила гри, і починаючи з ЧС-2014 у Бразилії футболістам, за умов, якщо температура повітря перевищує 30 градусів, виділяється по одній спеціальній паузі для пиття води у кожному з таймів. Момент, у який гравця буде дозволено перерватися на водопій, обирає головний арбітр матчу, а вперше нове правило було застосовано у матчі між Нідерландами та Мексикою.

Український футбол під час війни як символ нової реальності

Але часом умови матчів роблять екстремальними не лише погодні умови. Починаючи з сезону 2022/23 за таких обставин відбувається кожен матч чемпіонату Україні, адже у нашій державі триває повномасштабна війна. Її наслідки сповна відчувають на собі й гравці, адже щоразу, коли у місці проведення гри оголошується повітряна тривога, вони змушені переривати гру та йти в укриття. Таким чином деякі матчі затягувалися на кілька годин, а деякі, такі як гра минулого сезону УПЛ між Дніпром-1 та Кривбасом, навіть переносилися на наступний день.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?