Таємниці Верховної Ради і пастка на людей – 5 книг, які здивують
Категория
Блоги
Дата публикации

Таємниці Верховної Ради і пастка на людей – 5 книг, які здивують

Ігор Бондар-Терещенко
Ігор Бондар-Терещенко

Дивують у цих книжках навіть не таємниці, оскільки таємне завжди стає явним, і тоді загадка або те, що здавалося великим відкриттям, стає просто обманом. Натомість дивно, як авторам цих книжок попри усі наші знання про механізм брехні, вдається видати черговий бестселер. Адже містифікації завжди привертали і будуть привертати до себе інтерес вчених, істориків і простих обивателів.

Ґійом Мюссо. Таємниче життя письменників. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2020

Цей роман мегапопулярного французького автора, що розійшовся світом у кількості 2 млн. примірників, за психологічною напругою схожий на «Мізері» Стівена Кінга. Натомість за оригінальним сюжетом, це не менш таємнича історія уславленого автора-відлюдника, який сховався на забутому богом острові, і якого вирушає шукати письменник-початківець. І хоч причини його зникнення письменника досі залишаються невідомими, наш герой вірить, що саме він розкриє таємницю живого класика. Таку саму мету має і журналістка, яка теж прибуває на острів, на якому тим часом стається вбивство - жінку знайдено розіп’ятою. Невже хтось попереджає прибульців, що ліпше не розкривати чужих таємниць, бо інакше станеш їх частиною? І чи могло таке статися у реальному житті? «Натан Фоулз, персонаж, якого я із задоволенням супроводжував на цих сторінках, - відказує автор, - відправився шукати усамітнення, відмовився писати, сховався від світу медіа, був таким непривітним, як Мілан Кундера, як Селінджер, як Філіп Рот і як Елена Ферранте… Тепер мені здається, що він існує сам по собі, і, як отой вигаданий Ґійом Мюссо в епілозі, я був би щасливим дізнатися, що йому вдалося заново навчитися смакувати життям десь на іншій стороні світу».

Роберт Шеклі. Пастка на людей та інші тенета, капкани, омани, а також трохи жартів і вигадок. – К.: BookChef, 2019

Автор цієї книжки вже давно зажив слави класики світової фантастики, а його неповторний стиль, сповнений блискучого гумору, яким американський фантаст описує важливі проблеми для всього людства, прагнення до змін і спрямованість у майбутнє, не залишає байдужим жодного читача. Саме це примушуючи з часом знову і знову повертатися до його творів, перечитувати і відшуковувати нові грані та прихований зміст. Цього разу оповідання, що увійшли у цю збірку, є одними з найвизначніших у творчому доробку Роберта Шеклі, і допоможуть кожному читачеві прочинити завісу до фантастичного світу космічних пригод, лишивши назавжди закоханість у таємні глибини космосу. «Проблема позначилася в ХХ столітті, - розпочинає автор, - а жахливі наслідки визріли за сто років. Після повільного тисячолітнього зростання чисельності населення у світі раптом стався демографічний вибух, людство щодалі подвоювалося. Хвороби давно здолали, харчами забезпечили достатньо, рівень смертності й далі падав, а народжуваність зростала. Людська популяція, спіймана у пастку збільшення в геометричній прогресії, розросталась мов ракова пухлина».

Олег Зарубинский. Верховная Рада и ее обитатели: записки инсайдера. – К.: Саммит-книга, 2020

Двері, які автор цієї книжки відкриває перед читачем, мешканці Верховної Ради недаремно дуже хотіли б тримати зачиненими. І мова навіть не про їх скандальні пригоди, негідні вчинки чи шляхи приходу до влади. Гірше, що, пройшовши шлях парламентарія від першого до останнього скликань і розглядаючи портрети своїх колег, гідних «Мертвих душ» Гоголя – в особах і справах, фразах і фактах, скандалах і вчинках, епатажі та популізмі - автор констатує повну деградацію. Тобто якщо перший призов гуманітаріїв ще почивав на лаврах своїх колишніх радянських звершень, то останні – це вже повне виродження самого образу депутата, представленого в книжці у всій свої красі. Чому так сталося?  «Когда эрзац премьер-министр сорокамиллионной страны якобы заканчивает провинциальный филиал частно­го вуза, умещающийся в снятой то ли однокомнатной, то ли двухкомнатной квартире, - підказує автор, - а потом в буквальном смысле слова придумывает себе ученые звания и на­учные степени… Когда руководящая образованием и наукой мадам списывает свою якобы научную статью у школьной учительницы… Когда до 90 процентов «парламентариев» не способны ответить, чем отлича­ется закон от постановления, и так и не поймут этого до конца своей каденции… Когда первой нефейковой записью в трудовой книжке становится запись о долж­ности министра или депутата парламента…» Словом, глибокий аналіз кулуарного життя мешканців Верховної Ради, який можна рекомендувати до широкого прочитання.

Сергій Мартинюк. Рок-н-рол. Роман-імпровізація про всі правди і неправди українського рок-н-ролу. - Х.: Фабула, 2020

Історія гурту «Дерти Лаха» у цьому романі-вибуху – це насправді історія успіху, зради, мрій, випробувань, депресій і любові, тобто всього що відбувається за лаштунками сцени. Тож як народжується музика і герої рок-н-ролу? Невже історії про зіркові злети, розбиті серця з гітарами, ріки алкоголю з наркотиками, навіжених фанаток та шалений концертний графік – це все, що маємо на виході? У романі все набагато складніше, і попри його «документальну» частину – чергування інтерв’ю з гуртом і його карколомних пригод – є дещо, чого ми не знаємо. «Попри те що роман не автобіографічний, - попереджає автор, - у ньому, звісно, чимало правди про будні і свята українських музикантів. Ще більше мимовільних, неконтрольованих страхів, з якими ти опиняєшся віч-на-віч щоразу, коли починаєш писати нові пісні чи видаєш новий альбом». І не дивно, що починається все в романі з символічної пригоди – океанського кита у дніпровських водах, а продовжується напівміфічним альбомом, записаний відомими музикантами на початку тисячоліття в зимових Карпатах, оскільки всього за тиждень життя самих героїв нового роману перевернеться з ніг на голову. Чи викине їх життя на берег, а чи персональний апокаліпсис обернеться черговою сторінкою життя – дізнаємося, прочитавши цей вибуховий роман.

Оксана Балазанова. Загадки истории. Знаменитые мистификации. – Х.: Фолио, 2019

Ця книжка про те, що містифікації завжди привертали і будуть привертати до себе інтерес вчених, істориків і простих обивателів. Іноді таємне стає явним, і тоді загадка або те, що здавалося великим відкриттям, стає просто обманом, так, як це було, наприклад, з «пілтдаунською людиною», що вважалася якийсь час проміжною ланкою в еволюційному ланцюжку, або ж з численними і нерідко дуже талановитими літературними містифікаціями. Але найчастіше всі спроби дати однозначну відповідь так і залишаються безуспішними. Чи існувала, наприклад, бібліотека Івана Грозного з тисяч безцінних фоліантів? Хто насправді був автором безсмертних п'єс Вільяма Шекспіра - власне людина на ім'я Вільям Шекспір чи хтось інший? Яка доля російського імператора Олександра I? Чи справді він помер, як свідчить офіційна версія, в 1825 році в Таганрозі чи ж він, інсценувавши власну смерть, спробував сховатися від мирської суєти? Про ці та інші відомі містифікації, про версії, припущення і реальні факти читач дізнається з цієї книги.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?