Європа та безвіз: про що варто пам'ятати українцям
Категория
Блоги
Дата публикации

Європа та безвіз: про що варто пам'ятати українцям

Володимир Цибулько
Володимир Цибулько

Про що варто пам'ятати українцям, які нарешті отримують безвівзовий режим з Євросоюзом - у блозі Володимира Цибулька на ONLINE.UA

Безвіз для України, проголосований перед Благовіщенням, став справжньою благою вістю для українців. А тепер треба думати, за яки кошти туди їхати, і які цінності везти в Європу.

Насправді, думаючи про те, де взяти гроші на поїздки в Європу, треба озиратися на досвід сусідніх країн. Безвіз – це не лише зміна можливостей для переміщення, це еще можливості для економіки. Сусідня Молдова отримала безвіз набагато раніше нас, хоча стартові можливості України в цьому сенсі були набагато переконливіші. Станом на сьогодні середній громадянин Молдови може поїхати в Євросоюз, і не тому що економіка йому дозволяє, а змінилися обставини. Адже монополізація українського ринку одним авіаперевізником, насправді, робила українців маломобільними. Прихід великої групи лоукостів відкриває для нас великі можливості, адже за 20 доларів можно злітати в будь-яку країну Європи, завчасно забронювавши квиток, місце в готелі, і, відповідно, почавши опановувати одну з домінантних мов Європи.

Я думаю, що МЗС повинно розгорнути досить серйозну інформаційну кампанію для того, щоб українці розуміли, як поводитися в Європі, як їх можуть захистити українські консули в тій чи іншій ситуації. В цьому сенсі українці повинні спочатку пройти через певну інформаційну кампанію, і крім того ще навчитися певній логіці поведінки.

Я сам був свідком в аеропорту Парижа, коли група українців настільки радісно поверталася додому, що, сівши в літак, почала голосно співати (ледве потрапляючи в ноти). Довелося викликати сили спецпризначення, виводити літак на окрему смугу, та під дулами автоматів виводити тих українців. Є такий сумний приклад, хоча в цілому в багатьох країнах Європи про українців відгукуються досить добре. Четверта хвиля української діаспори – вона, можна сказати, провідник для простого українця в країнах проживання, і треба завжди перед поїздкою намагатися шукати друзів, або колишніх однокласниківу країнах проживання.

Ну і найголовніше – це, очевидно, етична і усвідомлена поведінка, адже інколи від щастя просто розпирає груди, а бажання своє щастя потроїти склянкою інколи закінчується ганебними випадками,тому чим більш етично і усвідомлено ми будемо поводитись в Європі, тим більше прихильників, друзів, союзників ми собі сформуємо. Вчимося бути толерантними, відповідальними, і у відповідь на нашу поведінку ми отримаємо прихільність і відповідальність, адже в ситуації російської агресії ця прихільність Європи позначається для нас в багатьох ситуаціях. Це і лікування наших поранених, і допомога волонтерам, тобто ми маємо велике морально союзництво, а тепер міжлюдські контакти можуть зробити величезну справу і привнести етику, естетику відносин і в українське життя, і в українську політику. І, рано чи пізно, ці міжлюдські стосунки капіталізуються, адже вони дуже легко створюють бізнес-проекти, які роблять сильнішими і європейців, і українців.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?