Единственный способ победить олигархов и повысить зарплаты украинцев
Категория
Блоги
Дата публикации

Единственный способ победить олигархов и повысить зарплаты украинцев

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Як Україні відмовитись від сировинної моделі економіки та зменшити вплив олігархів, — у відеоблозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA.

Сьогодні мені хотілось би поговорити про боротьбу з нашим олігархатом, в першу чергу, щодо олігархічної моделі української економіки, яка була створена за часів Кучми і носить відверто сировинний характер.

Чому так? Тому що саме наприкінці 1990-х і на початку 2000-х переважна більшість підприємств, які постачали сировину, були поставлені під контроль тими чи іншими угрупованнями, наближеними до Леоніда Кучми, і їхні прибутки формувались, в першу чергу, за рахунок експорту сировини. А прибутки від цієї діяльності залишалися за кордоном - в офшорах.

Так от, подібна сировинна модель економіки носить на сьогодні превалюючий характер. Вона базується на такому стані речей: основна вигода олігархів полягає в тому, щоб зарплати в Україні були якомога нижчими. Тому що їм потрібно буде менше платити своїм працівникам, а прибутки будуть виводитися з України все одно.

При цьому в них немає потреби, щоб внутрішня економіка розвивалася, щоб зростала переробка, зростав внутрішній ринок. Їх інтерес полягає саме в тому, щоб цієї переробки не було.

Читайте також: Українці самі не хочуть економити величезні гроші: один яскравий приклад

Але потрібно розуміти, що – як у законах фізики, так і в економічних законах – діє принцип тяжіння до більшого. Якщо на сьогодні у нас сформована економіка, в якій превалює експорт сировини, тоді і вся економіка, фактично, змушена підлаштовуватися під подібну модель функціонування.

Хоча очевидно, що така система є апріорі не тільки поганою для громадян, в яких низькі зарплати і низькі доходи. Вона є дуже поганою і для держави в цілому. Тому що вона залежить від зовнішніх факторів, зовнішніх ризиків, від цін на сировину. Якщо ціна на сировину зростає, то, в принципі, і доходи якісь надходять в більшому обсязі в Україну, а якщо ні – то виживають лише олігархи, а все населення і держава в цьому випадку опиняються в найбільш жахливому стані.

Отже, питання полягає в тому, що одним із ключових завдань, яке нам потрібно виконати, щоб змінити цю олігархічну, сировинну модель економіки – це не так боротися з олігархами. Бо замість одних олігархів у нас з'являються інші й займаються тим самим – сидять на експорті сировинної продукції чи напівфабрикатів.

Завдання полягає в тому, щоби цілеспрямованою політикою міняти структуру економіки, збільшувати частку переробки в Україні – незалежно від того, в якій галузі. Не потрібно особливо казати, що нам потрібна лише переробка в наукоємних галузях.

Насправді, та ж легка промисловість, яка дає роботу на сьогодні 400-450 тисячам осіб, потенційно, якщо ми будемо сприяти діяльності цієї галузі, в ній будуть зайняті 600 тисяч осіб. У цьому випадку ви, знову ж таки, вирішуєте декілька завдань: збільшуєте кількість людей з більшим рівнем зарплат, ніж це є у підприємств із сировинним напрямком економіки. З іншого боку, ви створюєте внутрішній ринок продукції, яку вам не потрібно вже буде імпортувати, а ви зможете її виготовляти в Україні.

Отже, завдання держави полягає в тому, що там, де є можливим, у будь-яких сферах, збільшувати частку переробки. Зрозуміло, що це робити краще в наукоємних і технологічних галузях. І, наприклад, коли ми говоримо "Купуй українське", то, в першу чергу, це має стосуватися саме держави. Держава має максимально сприяти тому, щоби купувалася виключно продукція, яка виготовляється в Україні.

Інколи кажуть – так вона ж може бути менш якісна, ніж імпортна. Це правда так. Але подивіться на Китай. Чи не всі бачили, як Китай виготовляв повне лайно з точки зору якості продукції. Але з кожним роком, саме за рахунок того, що це виробництво збільшувалось і покращувалось, продукція, яка випускається багатьма компаніями в Китаї, вже цілком конкурентної якості – конкурентної на західному ринку. Причому конкурентна не за ціною, а за якісними показниками.

Так от, завдання якраз полягає в тому, щоб нам усвідомити – якщо ми хочемо подолати олігархічну модель економіки, нам необхідно не так боротися з олігархами, як максимально сприяти тому, щоб зростала частка переробних підприємств у структурі ВВП.

Якщо ця частка переробної продукції буде зростати, то тим самим ми зможемо зменшити вплив олігархату, зменшити той негатив, який породжує сировинна модель економіки, яку ми маємо зараз.

Читайте також: Українці, купуючи квартири, не знають про одну серйозну проблему

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?