Украинцы сами не хотят экономить огромные деньги: один яркий пример
Категория
Блоги
Дата публикации

Украинцы сами не хотят экономить огромные деньги: один яркий пример

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Про те, як українці не бережуть тепло у своїх будинках, фактично відмовляючись економити величезні кошти на комунальних тарифах, - у відеоблозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA

Сьогодні мені хотілось би поговорити про заходи з енергозбереження, але в такому практично-прикладному вимірі. Нещодавно я побачив картину в будинку, де мешкає моя тітка: поставили пластикові вікна на сходах, вже почався опалювальний сезон, але вони відкриті. І я, поки дійшов до 5-го поверху до неї, всі ці вікна закривав.

Коли я зайшов до неї, кажу: чого ж у вас відкриті вікна, невже мешканці не розуміють, що їм всім доведеться платити за це? Бо в більшості будинків, принаймні в Києві, вже стоять прилади обліку. І не всі розуміють, що коли рахується плата за тепло, то вона рахується не тільки по обігріву приміщень безпосередньо помешкань у будинку. Нічого подібного.

Читайте також: Єдиний спосіб перемогти корупцію в Україні

В розрахунок тепла береться обігрів усього будинку, включно зі сходами, горищами, підвалами. Більше того, щоб ви уявляли, часто-густо це половина всіх опалюваних приміщень. Якщо ви навіть вживаєте заходів із теплозбереження в своїй конкретній квартирі, але при цьому іде величезна втрата тепла через розбиті шибки на поверсі чи розбиті двері вхідні в під’їзд, проблеми з дахом чи в підвалі, то це робота в нікуди. Це значить, що ви можете економити тепло у себе в помешканні, але при цьому виникають проблеми з тим, що ви витрачаєте тепло в цьому будинку.

Те ж саме потрібно розуміти і на рівні, знову ж таки, практично-прикладному. Бо ми не розуміємо, що можемо провести купу заходів з енергозбереження, але якщо люди просто відкривають вікна у себе в помешканні, провітрюють, можуть провітрювати цілий день, піти з квартири і провітрити, то в цьому випадку система теплозабезпечення, яка є по будинку, вдарить по всіх вас, якщо немає квартирного обліку. Те, що людина відкрила собі вікна в помешканні, це по факту буде втратами для всього будинку.

Це я до чого? До того, що, насправді, всі ці заходи з енергозбереження не можуть проводитись без усвідомлення їх комплексності. В тому числі, з точки зору реформи відносин у будинку.

Якщо в будинку немає реального власника, якщо співмешканці цього будинку не створили ОСББ, не займаються заходами з енергозбереження по всьому будинку (щоби все контролювалося, не було втрати тепла на сходах, на горищах, в підвалах, щоб ви контролювали, яким чином потім будуть встановлюватись і прилади обліку квартирні, щоби контролювалися і втрати тепла, і неефективне його використання в помешканнях людей), то в цьому випадку всі кроки, навіть корисні, які будуть зроблені у вигляді, наприклад, встановлення приладу обліку будинкового тепла, чи у вигляді поставлених пластикових склопакетів, ефекту не даватимуть.

Так, тільки зовнішній антураж. Через величезні втрати тепла в будинку ефекту не буде. Тому, на мій погляд, реформи щодо житлово-комунального сектору і реформу відносин в тепло-комунальному секторі необхідно проводити цілеспрямовано та в усіх аспектах.

Читайте також: Три речі, які принесуть Україні серйозні гроші

Люди мають зрозуміти, що просто окремими заходами утеплення стін навколо свого помешкання (можемо побачити в Києві, це виглядає просто жахливо), встановленням приладів обліку тепла (так, вони краще показують, що в реальності відбувається в будинку) суттєво зекономити на заходах з енергозбереження не вдасться.

Тільки комплексне врегулювання відносин у кожному будинку, тільки встановлення будинкового приладу обліку і потім, як встановили, - таких саме квартирних приладів.

Без регулятора тепла будинкового, за допомогою якого можна автоматично, в залежності від температури повітря назовні, регулювати подачу теплоносія в будинок, без цих всіх заходів енергозбереження не забезпечити. І зекономити не вдасться.

Втрати енергоносіїв в таких будинках у нас є жахливо високими по відношенню до того, як це є на Заході. І тому, коли кажуть, що в нас високі тарифи, то ми маємо зрозуміти, що витрачаємо дуже багато внаслідок своїх неефективних як моделі функціонування, так і відношення до того, що ми маємо з подачею тепла в наші будинки.

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?